'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

Praktische voedingtips van Brechje

brechje.pngAansluitend op de C/D training van zondag, 16 maart jl. werd door Brechje Kaastra het een en ander verteld over voeding voor en van de sporters. Aan de interessante presentatie van Brechje kon je goed merken dat zij veel heeft geleerd en gelezen over dit onderwerp. Brechje deed haar verhaal op een heel praktische manier. Wat is op welk moment belangrijk om te eten en te drinken. De aandacht werd natuurlijk vooral gelegd op de momenten van trainingen en wedstrijden, zowel vóór, tijdens en na de inspanningen.

Lees meer: Praktische voedingtips van Brechje

Hortasatleten werken aan mentale groei

Eind december 2007 werd na afloop van een trainingssessie op NSC Papendal door de trainer-coach voor 2008 niet alleen aandacht gevraagd voor het werken aan fysieke groei, maar werd een ieder ook uitgenodigd hard te werken en zich verantwoordelijk te voelen voor mentale groei.

Bijvoorbeeld: bij voortduring is het voor de atleet die vooruit wil komen drempels nemen; de guts hebben om stappen te nemen zonder daarbij van te voren zeker te weten wat het teweeg gaat brengen of dat het wat gaat opleveren. Initiatief nemen en pro actief handelen zijn daarbij onmisbare ingrediënten. Liever een verkeerde keus maken en daarvan leren dan geen keus maken.

Gelet op het bovenstaande was het niet vreemd dat in de jaarlijkse Hortas themabijeenkomst de aandacht naar dit onderwerp zou uitgaan. Afgelopen vrijdag 7 maart kwamen in dit kader 12 A-junioren en senioren met de trainer-coach bijeen voor een eerste bijeenkomst onder leiding van sportpsycholoog Frans de Laat. (Lees evt. nadere informatie over de (werk)ervaringen etc. van Frans op zijn website www.fransdelaat.nl) De bijeenkomst begon in z’n algemeenheid met een uitleg/discussie over het werk(veld) van een sportpsycholoog en via een handig boekje o.a. werd inzicht gegeven in de veelheid aan mentale vaardigheden waarmee een(top)sporter van doen heeft.

Lees meer: Hortasatleten werken aan mentale groei

Verslag themabijeenkomst Voeding & Sport 10 April 2005

brechje_kaastra.jpgDe themabijeenkomst van de RTTC hordengroep Apeldoorn stond zondag 10 april 2005 in het teken van voeding. Op een enthousiaste manier wist Brechje Kaastra de deelnemers te overtuigen van het nut van de juiste voeding en voedingsstoffen voor topsporters. Haar presentatie werd stapsgewijs opgebouwd. Hierdoor werd het goed duidelijk waarvoor voedingstoffen in het lichaam gebruikt worden, welke voeding daar het beste voor is en hoe je de voeding moet inpassen in de cyclus van trainingen, trainingsstages en wedstrijden.

Lees meer: Verslag themabijeenkomst Voeding & Sport 10 April 2005

Mediatraining 16 januari

Sport en journalistiek hebben alles met elkaar te maken en zijn deels van elkaar afhankelijk. Een journalist wil een goed verhaal en zijn lezers zijn geïnteresseerd in het laatste sportnieuws en de achtergronden van de atleten. Een sporter wil positief in het nieuws komen en de lezers een goed beeld geven van hem en zijn sport. Hierover ging de themabijeenkomst van de RTTC Horden Apeldoorn op 16 januari, onder leiding van Wim van Hemert.

Lees meer: Mediatraining 16 januari

Een goede eter presteert beter!

De clinic over Voeding & Sport van zondag 10 april zal worden verzorgd door Brechje Kaastra. Om haar alvast wat te leren kennen stelt ze zich hieronder alvast voor:

Op 8-jarige leeftijd ben ik als minipupil begonnen aan atletiek. Als snel werd duidelijk dat ik talent had voor explosieve nummers en dan vooral voor verspringen. In mijn juniorentijd ben ik 7-voudig Nederlands kampioen geworden met dit onderdeel. Daarnaast ben ik actief geweest in de meerkamp en was speerwerpen ook een geliefd onderdeel. Een hardnekkige enkelblessure heeft helaas een einde gemaakt aan mijn verspringcarrière. Maar sinds kort heb ik een nieuwe passie: mountainbiken. De explosiviteit van het sprinten komt hier goed van pas, omdat je continue bezig bent met aanzetten. En de omgeving rond Harderwijk, waar ik samen met mijn vriend een appartement heb gekocht, leent zich hier uitstekend voor. Na 15 jaren met veel plezier aan atletiek te hebben gedaan ben ik hier vanaf begin dit jaar helemaal mee gestopt, om me volledig op het fietsen te kunnen richten.

Doordat ik heel erg geïnteresseerd was (en ben) in sportvoeding ben ik Voeding & Gezondheid gaan studeren aan de universiteit van Wageningen. Ik heb me gespecialiseerd in sportvoeding door 2 afstudeerprojecten op dit gebied uit te voeren aan de universiteit van Maastricht. Een van deze projecten was een onderzoek naar de hersteldrank Pepto Pro die atleten hebben gekregen die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen van Athene. Op dit moment ben ik bezig met de afronding van mijn stage (en studie) bij NOC*NSF. Hiervoor heb ik interviews afgenomen bij atleten en hun begeleiders die naar Athene zijn geweest. Doel van deze stage is om een rapport te schrijven met aanbevelingen voor een voedingsbegeleidingstraject richting de Olympische Spelen van Beijing 2008.

Sponsoring

TS-logo-2