'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

Interview Marijke Esselink

Zondag 23 april 2017 staat de 7e editie van de Hurdles/Sprint Special in Epe weer op de wedstrijdagenda. Zoals gebruikelijk wordt de wedstrijd aangekondigd met een fraaie wedstrijdposter waarop één of twee talentvolle atleten staan die de voorgaande editie aan de wedstrijd deelnamen.
Dit jaar zijn het de A-junioren Dave Wesselink (AV Trias) en Marijke Esselink (AV Archeus) die het wedstrijdgezicht zijn van de 7e editie van de Hurdles/Sprint Special.
Met beide atleten had de organisatie een gesprek in het kader van een nadere kennismaking. Hoe trainen ze, wat zijn hun doelen etc. Het eerste interview is die met Marijke dat onderstaand valt te lezen.

“Marijke je hebt een prima indoorseizoen gedraaid en inmiddels ben je alweer begonnen met de voorbereidingen op het a.s. outdoor seizoen. Wat wil je daarin bereiken en heb je je ook al doelen gesteld die verder weg liggen?
M’n doel dit seizoen is gericht op het halen van de kwalificatie voor het EK U20 in Grosseto (Italië). En dan natuurlijk op de meerkamp. Voor het seizoen 2018 zou ik me, net zoals in 2016 lukte, graag weer willen plaatsen voor het WK junioren”.

“Je hebt gezegd dat je, je zelf op dit moment als meerkampster ziet en je daarin dus verder wilt ontwikkelen. Kun je jezelf er iets bij voorstellen dat je je op 1 discipline zou gaan richten? Bijvoorbeeld specialiste worden op de horden; dat gaat je immers ook heel goed af.
Inderdaad ga ik momenteel helemaal alleen voor de meerkamp. Natuurlijk hordelopen is een prachtig onderdeel maar daar kan ik later nog wel mee verder als de meerkamp niet meer zou gaan. Het scheelt wel dat hordelopen in de meerkamp zit. Dus erop trainen doe ik zou wie zo”.

Van meerkampers is bekend dat ze veel en vaak trainen. Hoe ziet in deze periode een trainingsweek van jou er uit? 
M’n trainingsweek is op dit moment als volgt ingedeeld: 
Maandag en dinsdag train ik s' avonds bij mijn eigen vereniging. Op maandagavond voer ik een sprint- en speerwerpopdracht uit en eindig ik met een circuittraining.

Op de dinsdag staan hoogspringen, kogelstoten en een krachttraining op het menu.
Woensdag heb ik een rustdag en op donderdag en vrijdag train ik op Papendal.
Donderdag train ik horden, verspringen, kogelstoten en speerwerpen.
Vrijdags doe ik krachttraining en loop ik tempo's.
Zaterdag is dan weer een rustdag en zondag doe ik een bosloopje. Lekkere weekjes dus”.

“Is er met zo’n pittig programma eigenlijk nog wel tijd voor een opleiding en hoe heb je dat georganiseerd”?
Ik zit op een topsportschool, het Johan Cruyff College in Enschede. Op deze school zitten alleen maar sporters, zoals ik. De school zorgt dat je makkelijker vrij kan krijgen bijv. voor trainingskampen. En je kan ook toetsen uitstellen als dat nodig is. Ik train bijv. op donderdag en vrijdag op Papendal. Die dagen ga ik dan ook niet naar school”.

“Goed trainen is uiteraard een belangrijke voorwaarde om goed te presteren, maar hoe serieus ga je om met belangrijke aanvullende voorwaarden zoals bijvoorbeeld voeding en medische verzorging e.d. Heb je daar aandacht voor en waar uit blijkt dat”?
Op m’n voeding letten deed ik altijd al wel een beetje. Ook omdat mijn moeder er veel rekening mee houdt. Sinds dat ik op Papendal zit wordt er veel gekeken naar de medische kant. bijv. via bloedonderzoek.  Hieruit kan bijvoorbeeld naar voren komen dat je van bepaalde vitamines of mineralen meer nodig hebt. Je voedingspatroon kan je er dan op aanpassen”.

Heb je ook “voorbeelden” van atleten die je erg inspireren om als atleet het maximale uit jezelf te halen en wat spreekt je in die voorbeelden het meest aan? 
Lang hoef ik daar niet over na te denken. Ik ben groot fan van de Britse Jessica Ennis , een geweldige meerkampster die zichzelf met o.a. een Olympische titel in 2012 in Londen echt bewezen heeft als één van de grootste meerkampsters ooit.  Ze kan overigens ook heel goed hordelopen”!

“Tenslotte nog een laatste item, wat zou je willen zeggen over de Hurdles/Sprint Special waaraan je al vanaf je D-junioren leeftijd aan mee hebt gedaan?
De Hurdles/Sprint Special is een geweldige wedstrijd voor de hordelopers. Het is anders dan andere wedstrijden omdat er alleen maar hordelopers en sprinters komen. Ik zelf liep hierdoor altijd hele snelle tijden”!

  ET51878

erepodium 5e Hurdles Special met winnares Marijke Esselink en de nrs 2 en 3 Kyara Bijker (li) en Emma Oosterwegel (re.)

Sponsoring

TS-logo-2