'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

Sybren Blok blikvanger op de 5e Hortas Hurdles Special

Interview met Sybren Blok

De blikvanger op de posters en banners van de 5e Hurdles Special op zondag 26 april a.s. is 2e jaars A-junior Sybren Blok van AV PAC uit Rotterdam. Op alle voorgaande edities was hij in Epe van de partij op deze unieke nationale hordenwedstrijd in Nederland en inmiddels staat hij ook genoteerd als deelnemer voor het eerste lustrum!
Zowel bij de C, B als A-junioren is Sybren in het bezit van een wedstrijdrecord en ook won hij meerdere keren de dagprijs voor de best presterende junior op deze succesvolle hordenmeeting. Kortom meer dan genoeg aanleiding om meer te vernemen over de plannen van deze talentvolle, veelzijdige atleet. Het was overigens ook de veelzijdigheid die hem in augustus 2014 op het Wereld Junioren Kampioenschap in Eugene (USA) bracht. Rond die tijd werd tevens duidelijk dat hij bij aanvang van het nieuwe atletiekseizoen 2014/2015 kon aansluiten bij de nationale meerkamp selectie op Sport Centrum Papendal in Arnhem. Daarmee maakte hij definitief de keus zich op dit multi-onderdeel verder te willen specialiseren en te ontwikkelen. Hordenlopen blijft echter wel het meest favoriete onderdeel van Sybren in de meerkamp. De overstap naar het Arnhemse legde hem inmiddels geen windeieren. Begin februari haalde hij bij de A-junioren zijn eerste nationale, indoor meerkamptitel. Het speet hem zeer daar 2 weken later geen individuele nationale hordentitel aan toe te kunnen voegen. Wat lichte hamstringklachten deden hem besluiten van deelname aan het NK Junioren af te zien.
Dan nu de weergave van het praatje met Sybren.

(V) “Sybren, je hebt een goede indoorperiode achter de rug en richt je vast alweer op het outdoor seizoen. Kun je op hoofdlijnen aangeven wat je plannen voor het komend zomerseizoen zijn en evt. volgende seizoenen”?
(A)“Ja zeker kan ik dat! Eerst is het weer een kwestie van omvang trainen. Dan ga ik begin april 2 weken op trainingsstage naar de USA, ja ja. Een week voor de Hortas Hurdles Special kom ik terug en een week later zal dat dan m’n eerste wedstrijd zijn waaraan ik zal deelnemen! Er zijn dan niet veel weken meer over tot het kwalificatie moment (NK Meerkamp in het weekend van 23/24 mei in Tilburg) voor de  Europese Junioren Kampioenschappen. Op het EJK, die in Eskilstuna in Zweden wordt gehouden, is de 10-kamp namelijk het hoofddoel van het seizoen”. 

(V)“Heb je voor dat EJK ook in gedachten dat je naast de meerkamp ook nog wat zou kunnen betekenen op de individuele hordendiscipline”?
(A)“Horden vind ik ook tot nu toe het leukste om te doen. Het lijkt me zeker ook wel leuk om de EJK-limiet op de horden te lopen. Ik zit er met mijn tijd van vorig jaar nog maar 6/100e van af. Dus wie weet wat er op de 26april  gaat gebeuren haha”!

(V)“Van meerkampers is bekend dat ze veel en vaak trainen. Kun je een inkijkje geven hoe dit bij jou is georganiseerd en dit relateren aan je belangrijkste trainingsdoelen deze komende periode”.
(A)“Ik ben met veel duurwerk bezig voor de 400/1500. Daarnaast zijn we ook veel bezig met het aanpassen van mijn techniek in het lopen/sprinten. Hier focussen we wekelijks op. Ik doe 2 onderdelen + algemene oefeningen of kracht per dag. Op donderdag doen we er dan in de middag nog tempo’s bij. Zondag doe ik wat langer loop werk. De onderdelen zijn zobij elkaar gezet alsof het de overgangen zijn in een 10-kamp (kogel naar hoog of horden naar discus)”.

(V)“Heb je met zo’n pittig programma eigenlijk nog wel tijd voor een opleiding en hoe organiseer je dat”?
(A)“Ik doe Marketing & Communicatie aan het Johan Cruijff college in Nijmegen. Super goed te combineren met het trainen en sporten. Ik kan mijn eigen rooster maken om mijn trainingen heen dus ik kan en goed studeren en goed trainen”.

(V)“Goed trainen is uiteraard een belangrijke voorwaarde om goed te presteren, maar hoe serieus ga jij met belangrijke aanvullende voorwaarden om zoals bijvoorbeeld voeding en  medische verzorging e.d. Ben je daar mee bezig en waar uit blijkt dat”?
(A)“Het medisch gebied heb ik dit jaar veel meer aandacht gegeven dan voorheen. Dat heeft te maken met meerdere malen een hamstringblessure te hebben opgelopen. Ik ben me daardoor goed gaan beseffen dat je lichaam toch echt een behoorlijk kostbaar bezit is en medische verzorging goed kan bijdragen aan het heel blijven; het is er niet voor niets. Ik ga nu 2 keer in de week naar een fysio. Voeding is nog een ander verhaal… ik ben niet echt wat je noemt een rijke eter haha! Ik eet niet per se veel ‘slecht’, maar ik eet daarnaast ook nog niet zoveel goeds. Het komt wel goed, ik heb genoeg mensen om mij heen die mij daarmee kunnen helpen alhoewel ik het uiteindelijk natuurlijk zelf zal moeten doen”.

(V)Heb je “voorbeelden” van atleten die jou erg inspireren om als atleet het maximale uit jezelf te halen en wat spreekt je in die voorbeelden het meest aan? Wat is overigens je ultieme doel?
(A)“Ik hou van atleten die mensen kunnen entertainen.. een ‘show’ kunnen geven. Door goede prestaties. Atleten die atletiek mooi maken.  Als ik over de meerkamp begin kan ik er teveel opnoemen. Van Daley Thompson tot aan Brian Clay, Roman Sebrle en Ashton Eaton. Naast de meerkamp vind ik atleten zoals polsstokker Renaud Lavillenie en hink-stap-springer Teddy Tamgho inspirerende atleten. En ja, mijn ultieme doel is: jezelf de beste kunnen noemen”.  

(V)“En als laatste item Sybren, wat zou je willen zeggen over de Hurdles Special van Hortas?
(A)“ Vind ik een super toffe wedstrijd! Als het weer meezit is er een behoorlijke zekerheid dat je hard kan lopen zo vroeg in het seizoen. Dus verwacht maar iets goeds ;-)”!

“Sybren dank je wel voor dit interview en heel veel succes met je verdere atletiekcarrière”!
“No problem en dankjewel”!

Sponsoring

TS-logo-2