'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

Interview met Nancy van Petersen

Na een nadere kennismaking met Eefje Boons op de Hortas website nu een kennismaking met de andere blikvanger op de poster van de 4e Hurdles Special op zondag 27 april a.s. namelijk Nancy van Petersen. Nancy traint bij het sprint-/horden TeamSOTRA en is lid van AV34. Net als Eefje draaide ook Nancy in 2014 een indoorseizoen. Daar keek ze niet met volle tevredenheid op terug. Ze had gehoopt om een goed vervolg te kunnen geven aan haar 100m horden outdoortijd van 13.67 maar dat lukte niet zoals gehoopt. Ze scherpte haar 8.73 p.r. met slechts 0,01s aan tot 8.72. Niet genoeg vond ze zelf al liep ze dit soort tijden dit jaar consequent in alle wedstrijden tegenover vorig jaar slechts eenmaal.

nancyvanpetersenhortashurdlesFoto door: Ed Turk

Nu na een korte break na het indoorseizoen kijkt Nancy inmiddels met frisse blik weer vooruit naar het buitenseizoen. "Toch iets meer mijn ding de 100 in plaats van de 60m horden", zegt ze, "ook al heb ik progressie geboekt met het starten, na horde 3 kom ik er pas echt lekker in en vind ik het heerlijk om er na horde 5 nog eens 5 te kunnen pakken"!

Nancy woont in Apeldoorn in de W. Druckerstraat waarvan een aantal wooneenheden bekend staat als het "atletenhuis" van TeamSOTRA.

Kun je iets meer over je woonsituatie vertellen en wat maakt het leuk om in het "atletenhuis" te wonen?
Ik woon in een studentenhuis speciaal voor atleten/sporters. Dat is natuurlijk erg fijn omdat je allemaal hetzelfde leef ritme hebt en daardoor geen last hebt van bijvoorbeeld lawaai. Ook is het leuk dat je met z'n allen boodschappen kan halen en koken. Je kan van elkaar leren omdat iedereen anders omgaat met zijn of haar sport. Het is dicht bij de atletiekbaan, supermarkt, station en het centrum.

Kun je iets zeggen over waar op dit moment je grootste verbeterpunten liggen en hoe je daar werk van maakt?
Ik moet leniger worden en ook explosiever uit het startblok komen, zodat ik van begin af aan makkelijker in een goed ritme naar de eerste horde toe kom en er gelijk lekker in zit. Door lenigheid, wordt m'n paslengte groter, wat voordelen heeft bij de start en ook tussen de horden. Natuurlijk zijn er nog veel meer verbeterpunten maar, op dit moment werk ik daar hard aan. Ik doe een paar keer per week extra rek- en beweeglijkheidsoefeningen gewoon thuis. Ook heb ik meestal twee keer per week een variatie aan sprongvormen om m'n kracht die ik wel heb beter te leren gebruiken. Sprongwerk moet m'n explosiviteit ook bij het beter onder de knie krijgen van het starten ondersteunen.

Hoe ziet in deze periode je gemiddelde trainingsweek eruit?
Op maandagochtend begin ik met mijn specifieke aandachtspunten zoals rekken en buik/rugspieren. Alle middagen trainen we onder begeleiding van Betty. 's Maandags doen we nu een krachtcircuit. Dinsdag middag heb ik in deze periode een horde uithoudingsvermogen training, waarbij ik veel herhalingen maak over bijvoorbeeld 10 horden. Op woensdag sprongtraining en sprinttechniek. Op donderdag krachttraining. Vrijdag ochtend weer mijn specifieke aandachtspunten en s' middags sprinttraining met in de warming up veel ritme oefeningen. Op zaterdag of zondag doe ik meestal mee met de warming up van de regio lange horden en daarna doe ik dezelfde sprongen als op woensdag en afsluitend 20 min buik/rug oefeningen.

Ga je nog op trainingsstage en waar liggen wat jou betreft de voordelen van zo'n stage?
Ja, op 9 april gaan we voor 10 dagen naar Lanzarote. Daar zijn we in januari dit jaar ook geweest, dat is zo goed bevallen dat we er weer voor hebben gekozen om daar onze stage te doen. Ik vind het fijn dat je even helemaal niks hebt buiten trainen om. Je kan je goed richten op de trainingen en op slapen en eten. We werken daar twee trainingen per dag af , het zonnetje helpt mee om snel te herstellen en om je lekker te voelen. Je traint in 10 dagen dus twee keer zoveel als thuis, je kan meer dingen echt goed trainen, daarvan moet je natuurlijk wel even herstellen, daarna knallen op de wedstrijden!

Wat zou jij willen zeggen over de Hurdles Special van Hortas?
Ik vind het een heel goed initiatief, dit is de enige outdoorwedstrijd in Nederland dat alleen gericht is op horden. Ik vind het leuk dat iedereen de kans krijgt om twee keer te starten, dat is uniek. Ik hoop dat het net zo'n succes wordt als de afgelopen jaren, en dat de sfeer weer zo goed is.

Sponsoring

TS-logo-2