'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

Interview met Eefje Boons

De blikvangers op de poster van de 4e Hurdles Special op zondag 27 april a.s. zijn de (neo) senioren 100m horden atleten Eefje Boons (AV Daventria) en Nancy van Petersen (TeamSOTRA/AV34). Wie zijn deze jonge, ambitieuze horden atletes uit de regio Epe? Via een kort interview maken we nader kennis met beide atletes. De eerste kennismaking is met Eefje Boons. Eefje draaide een goed indoorseizoen waarin ze onder andere haar 60m horden p.r. aanscherpte tot 8.59. Het lukte haar niet om deze tijd tijdens het NK Senioren in februari jl. op de klokken te brengen waardoor ze de finale nipt miste. Het niveau was hoog en er was veel concurrentie. Dat bleek wel toen maar liefst 3 atletes in de series, waaronder Eefje, 8.71 noteerden. Op duizendsten van sec. bleek Eefje de finale te hebben misgelopen. Op de 60m vlak lukte haar dit wel, een goede prestatie voor de eerste jaars neo-seniore.

Eefje is dus in goede doen en in dit verband onderstaand meer informatie over hoe zij bezig is met atletiek en waar ze het komend seizoen haar zinnen op heeft gezet.

eefjeboonshortashurdlesFoto door: Ed Turk | Eefje Boons winnares MA 100m horden 2-kamp Hurdles Special 2013

Eefje, waar kom je vandaan, hoe lang doe je al aan atletiek en wat maakt dat voor jou de horden en sprintdisciplines favoriet zijn?

Ik kom uit Deventer en doe al bijna 10 jaar aan atletiek. Toen ik net op atletiek zat heb ik alle onderdelen altijd gedaan, maar in de werponderdelen was ik nooit zo goed. Het kortere sprintwerk lag mij meer. Ruim 6 jaar geleden ben ik bij een horden groepje gekomen die op donderdagavond trainden. Vanuit deze groep ben ik bij mijn huidige trainer Michel Knobbe in de groep gekomen en ben ik mij echt gaan richten op het hordelopen en sprinten. Ik vind de uitdaging in het hordelopen leuk, er komt veel techniek bij kijken. Het gaat om explosiviteit, snelheid en techniek, je hebt 1 race om alles goed te doen en als eerste over de finish te komen.

Vind je dat je veel voor je sport moet doen of zou je het liever omschrijven als er veel voor moeten laten? En gelet hierop kun je eens vertellen hoe een gemiddelde trainingsweek er voor jou uitziet.
Ik moet wel veel laten voor de atletiek. Ik train veel, 6 keer in de week, ook in de weekenden dus ik drink niet en ga niet uit. Bij mijn studie heb ik een topsportstatus, waardoor ik toetsen op een ander moment kan maken. We proberen het zo te regelen dat ik tijd heb om te trainen en daarnaast ook tijd heb voor school. Al is de combinatie topsport en studeren soms wel lastig.
Op maandag en woensdag doe ik altijd krachttraining. Dinsdag doen we vaak wat met horden en hebben daarna snelheid uithoudingsvermogen. Op donderdag zijn we bezig met sprongvormen op kasten en in de verspringbak gevolgd door tempo loopjes. Vrijdag staat in het teken van horden techniek training, waar ook veel van terug komt in de training van zaterdag. Zondag is mijn rustdag.

Wat vind je de leukste trainingen om te doen en wat ligt je minder?
De leukste trainingen vind ik de horden techniek training, hierbij ben je bezig met het verbeteren van kleine dingen in de techniek van het hordelopen. Door iets kleins te veranderen, kan je soms toch zo een stukje sneller lopen.
De tempo trainingen liggen mij wat minder, wat dat betreft ben ik een echte luie sprintster. Maar ook deze trainingen horen erbij en maken dat ik straks harder kan lopen.

Wat inspireert jou om goed te presteren?
Om goed te presteren moet je hard werken, maar datgene wat je er voor terug krijgt is erg veel waard. Na het neerzetten van een goede prestatie, weet je waarvoor je het allemaal doet. Ook als het minder gaat, neem ik die punten weer mee om aan te gaan werken, om de volgende keer beter te presteren.

Wat zou jij willen zeggen over de Hurdles Special van Hortas?
De Hortas Hurdles Special is een leuke en gezellige wedstrijd voor fanatieke hordenlopers. Je krijgt de mogelijkheid om twee keer een afstand te lopen en je tijd te verbeteren. Ik heb vanaf het begin aan de Hurdles Special meegedaan, vaak is het mooi weer en er hangt altijd een zeer gezellige sfeer. Ik vind deze wedstrijd een echte aanrader en hoop dat er veel (neo)senioren mee komen doen!

Sponsoring

TS-logo-2