'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

Interview met Jesper Arts

Kort geleden kon via een interview kennis gemaakt worden met 400m horden atleet Steven Nuytinck (AV'56). Steven is één van de blikvangers op de poster van de 3e Hurdles Special. Hij is daarop samen met een andere 400m horden atleet in beeld, namelijk de 21-jarigeJesper Arts. Jesper verblijft momenteel voor een 4-weekse trainingsstage in Zuid-Afrika. Hij heeft zich aangesloten bij de trainingsgroep van Henny Kotze en traint er onder meer met de 400m horden topper L.J. van Zyl. Over Jesper's ervaringen in Z.A. lees je op www.jesperarts.nl
Jesper heeft  overigens een uitstekend indoorseizoen achter de rug met als hoogtepunt zijn Nederlands Kampioenschap op het NK Senioren op de 400m in een geweldig nieuw persoonlijk record van 47.38sec. Ook liep hij in Frankrijk een hele mooie 400m horden indoor (kijk op http://www.jesperarts.nl/pages/video als je deze race wilt terugzien) in een tijd van 51.62sec. Een onderdeel dat dit jaar ook voor het eerst als pilot op het NK Senioren in het Apeldoornse Omni Sport Centrum werd afgewerkt.
Jesper is dus in goede doen en in dat verband onderstaand meer informatie over hoe hij bezig is met atletiek en waar hij het komend seizoen zijn zinnen op heeft gezet.
Jesper Arts NED KAMPIOEN 2013Jesper Arts na het winnen van zijn eerste indoor titel op de 400m

Jesper, wat is je doel voor het outdoorseizoen 2013 en hoe bereid je je daar in grote lijnen op voor?
Het outdoorseizoen 2013 staat voor mij geheel in het teken van de EK <23 in Tampere (Fin). Ik wil me niet alleen voor de 400mh voor dit toernooi kwalificeren, maar belangrijker nog een goede prestatie neerzetten op dat toernooi zelf. De limiet is gesteld op 51.37sec, waar mijn persoonlijk record staat op 51.29sec van afgelopen seizoen. Tijdens het EK voor junioren in 2011 in Tallinn werd ik uitgeschakeld in de series; dat wil ik komend seizoen tijdens het EK >23 rechtzetten door daar minimaal de halve finale te bereiken. Het prestatiedoel is om onder de 50.50sec te duiken op de 400mh. Hierop bereid ik me in maart dus voor via een 4-weekse trainingsstage in Zuid-Afrika. Ik heb er enorm veel zin in. Als ik terugkom ga ik verder in Nederland de puntjes op de i zetten.   

Dat is een geweldige manier van voorbereiden voor een mooi doel waar je vast heel veel voor moet doen. Kun je eens vertellen hoe een gemiddelde trainingsweek van je er daarvoor uitziet.  Ha, ha veel doen, maar wel met heel veel plezier. Ik voel me enorm bevoorrecht om op deze manier met m'n atletiek bezig te kunnen zijn. Het is het liefste wat ik doe dus veel trainen kost me geen enkele moeite. Dan over een trainingsweek. De maandag en de zaterdag zijn in principe altijd rustdagen. Buiten de wedstrijdperiode om heb ik zo'n 8 á 9 trainingseenheden per week.  Onderstaand het algemene weekschema zoals we deze gedurende de winter aangehouden hebben. Tussen mijn trainingen door zorg ik dat ik minimaal een keer per week naar de fysio ga ter voorkoming van blessures of om me te laten behandelen aan kleine pijntjes.   

Ma.: Rust
Di: 09.00u - 11.00u Snelheid kort (voornamelijk uit startblok tot 30m) + 12.00u - 13.30u Kracht 
Wo: 10.00u - 12.00u Tempo's extensief (uithouding, omvang 3.000m, korte pauzes)+ 12.30u - 13.30u   beweeglijkheid/oefeningen
Do: 09.00u - 11.00u Acceleratie (ins/outs over 60m, looptechniek op hoge snelheid) + 12.00u - 13.30u Kracht 
Vr: 10.00u - 12.00u Tempo's extensief/intensief  (tempotraining t.o.v. woensdag iets lagere omvang, dezelfde of iets langere pauzes én een hogere snelheid, gericht op uithouding, bijvoorbeeld 10x200m óf 5x300m - 5x200m )
Za: Rust
Zo: Wedstrijd / 11.00u - 13.00u Hordentechniek + 13.30u - 15.00u Kracht / 11.00u - 13.00u Intensieve tempo's (Hele lage omvang, lange pauzes en het tempo gelijk aan in de wedstrijd, lactisch, bijvoorbeeld 3x300m of 2x '300m-100m')

Wat vind je de leukste trainingen om te doen en wat ligt je minder? De meeste voldoening haal ik eigenlijk altijd uit de tempotrainingen. Trainingen waarbij ik na afloop ook daadwerkelijk het idee heb dat ik hard getraind heb. Zware trainingen die je volbrengt en waarbij je tot het gaatje hebt moeten gaan. Dat zijn de trainingen die misschien niet het leukste zijn, maar in mijn ogen wel hele belangrijke en waar ik dus het meest voldane gevoel van krijg. De krachttrainingen liggen mij altijd wat minder. Ik ben van nature niet iemand die loopt op kracht, maar meer op souplesse. Daarnaast kreeg ik in het verleden tijdens en na krachttrainingen vaak last van mijn rug. Dit maakt het voor mij niet mogelijk om met hele zware gewichten aan de slag te gaan. Iets wat krachttrainingen vaak wel een stuk leuker maakt. 

Wat inspireert jou om goed te presteren? Het maximale uit mezelf halen. Het beter willen zijn dan een ander. Het willen uitblinken in een bepaalde discipline. Zelfontplooiing. Uiteraard de kick van het winnen en  het mogen lopen van grote wedstrijden voor veel publiek.   

Wat zou jij willen zeggen over de Hurdles Special van Hortas? Vorig jaar heb ik voor het eerst aan deze wedstrijd deelgenomen. Een wedstrijd waar ik hele goede herinneringen aan heb. Een goede organisatie, mooie weersomstandigheden, een gezellige sfeer en zowel met mijn resultaat op de 400mh als op de 300mh was ik dik tevreden. In mijn ogen een mooie wedstrijd om het seizoen mee te starten. Een moment om jezelf te testen en om wedstrijdritme op te doen. De mogelijkheid om tweemaal te kunnen starten is ideaal aan het begin van het seizoen. Je eerste race is namelijk meestal nooit de beste. Doordat je op dezelfde dag tweemaal kunt lopen, heb je gelijk een goede indicator van waar je aan het begin van het seizoen staat en waar in training nog aan gewerkt moet worden. 

PS: Inmiddels is de organisatie van de Hurdles Special er meer dan content mee dat Jesper inmiddels op de deelnemerslijst van de 3e editie prijkt!

Sponsoring

TS-logo-2