'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

Verrassende, overtuigende NK 400m Horden Titel voor Daniël Franken

foto door Evert WoutersenOp zaterdag en zondag 30 en 31 juli was het Olympisch Stadion in Amsterdam het decor voor de Nederlandse Kampioenschappen Baanatletiek.
Traditioneel stond de zaterdag in het teken van de series en werden op de zondag alle finales afgewerkt. Vier Hortas-/Atletiekschool atleten gaven in Amsterdam acte de présence.
Onder hen de succesvolste atleet van het kwartet,  Apeldoorner Daniël Franken van AV34. Na als junior in 2005 en vorig jaar in 2010 al eens 2e te zijn geworden lukte het Daniël in de finale van zondag voor de eerste keer een nationale 400m horden titel op zijn naam te schrijven. Een prachtig resultaat, een Nederlands Kampioenschap, waarvan een ieder kon zien dat hij er meer dan content mee was. Een resultaat ook dat vooraf absoluut geen vanzelfsprekendheid was. Integendeel.

Na een kwakkelend voorseizoen waarbij een blessure vanuit het indoorseizoen eerst moest helen, was het al 10 juli voordat hij voor het eerst aan een  400m horden wedstrijd (54.66 sec!) had kunnen deelnemen. Een kleine week later volgde er nog één en ook daar was het resultaat van 53.93 erg mager, dusdanig, dat zelfs  insiders zijn deelname om  een NK medaille leken te betwijfelen. Echter een aanpassing in het pasritme (van 4 naar 2 horden tussenafstanden in 14-pas), maar vooral de sterke wedstrijdmentaliteit van “er staan en voor gaan als het moet” bleken uiteindelijk toch voor meer dan de aangename verrassing op de finaledag te zorgen. Daniël bereikte als 1e  de finish vanuit baan 1 in een zeer vlak gelopen race in een knappe 51.62; ruim 2 seconden sneller dan z’n beste seizoensresultaat tot nu toe en niet meer dan een halve seconde boven z’n persoonlijk record. De nummers 2 en 3, Thomas Kortbeek en Jesper Arts bleven daar met resp. 52.30 en 52.36 ruim achter.
“Ik ben echt blij met dit resultaat. Dit smaakt naar meer”, zo reageerde Daniël enthousiast. “Ik had al wel het voornemen om nog een aantal wedstrijden te doen, maar heb daar nu extra veel zin in. De Belgische kalender er maar eens op naslaan, maar daarnaast vooral ook even genieten van deze titel”.

 

rev_fans_nk_2011.jpgTeam- en clubgenoot en 400m hordeloper Revelinho Eind had zich ook op eenvoudige wijze rechtstreeks weten te plaatsen voor de finale. Hij vertrok vanuit de lastige buitenbaan 8, deed dat niet verkeerd, maar liet halverwege de race een aantal concurrenten wel wat erg gemakkelijk langs zij komen. Voor het uitkomen van de laatste bocht begon Revelinho vervolgens aan een sterke inhaalrace waarbij hij opstoomde naar de ondankbare 4e plaats. Meer dan deze 4e plaats had er waarschijnlijk ook niet ingezeten, maar mogelijk had hij wel zijn beste seizoenseindtijd van 53.14 wat scherper kunnen stellen. Ook Revelinho kende geen vlekkeloze voorbereiding en kampte met enkelklachten die voortdurend noopten tot het zoeken naar de goede balans in de trainingsbelasting. Dat neemt niet weg dat ook Revelinho  voornemens is om nog een aantal Belgische wedstrijden te gaan doen.

 


Een andere finalist was 110m hordeloper Reinier Bouma (AV Heerenveen). In de series had Reinier zich met winst op eenvoudige wijze weten te kwalificeren voor de finale. Op papier behoorde hij met zijn p.r. van 14.31 tot één van de kanshebbers op een podiumplaats, dat wil zeggen de zilveren of bronzen medaille. Normaal gesproken  zou het goud namelijk weggelegd zijn voor de sterke Marcel van der Westen. Niets is echter zo onvoorspelbaar als een horderace. Na een prima start liep Reinier tot halverwege goed mee in het veld, maar gaf hij na een flinke touché van horde 6 helaas snel terrein prijs. Hij eindigde daardoor als 6e in een matige, onbevredigende 14.60. Marcel van der Westen eindigde in een prima 13.77 als 1e, gevolgd door Tjendo Samuel en Ruben Esajas in resp. 14.16 en 14.28.
Nancy van Petersen tenslotte deed het in de series 100m horden op zaterdag uitstekend. De A-juniore van AV34 liep met weliswaar 0,2 teveel rugwind haar snelste tijd ooit en noteerde 14.40. Ze werd over-all 10e en kwam daarmee slechts 2 plaatsen tekort voor een finaleplek. Derde 400m hordeloper Sybout Wijma (AV Heerenveen) bleef met zijn teleurstellende 57.94 steken in de series.

Van alle horden series en finales zijn filmopnamen gemaakt die terug te vinden zijn op de websites http://www.youtube.com/user/hortashurdleschannel (nieuw) of http://www.youtube.com/user/hortashurdles (oud)Sponsoring

TS-logo-2