'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

NK Junioren 2011; hoogtepunten en dieptepunten!

Een enerverend weekend op het sportpark “de Aar” in Alphen a/d Rijn waar de Atletiekvereniging AAV’36 in haar 75-jarig bestaan de organisatie van het NK Junioren toebedeeld had gekregen.
Een Junioren NK waarin de vele “ups” afgewisseld werden met ook de (helaas) nodige “downs”.
Het NK streek zich uit over drie dagen. Traditiegetrouw stonden  op de vrijdagavond  de 400m horden series en finales gepland en op de zondag de 100 en 110m horden.

Bij de MA kwam op de vrijdag een hele mooie prestatie op naam van Willemijn van Laar (AV Cialfo). Na een overtuigende serie overwinning steeg ze in de finale boven zich zelf uit door in een nieuw persoonlijk record  van 1.04.55 als 3e te finishen. Even leek zelfs een 2e plaats binnen haar bereik, maar op de laatste paar meters werd ze nog net voorbij gestreefd door Rebecca Rijken van AV Zaanland. Een eerste medaille op een NK ooit werd haar deel. Trots liet ze zich later op de avond op een zonovergoten atletiekbaan op het podium de  bronzen plak  uitreiken.
Met 2 medailles was er op de 400m horden discipline ook succes voor de MB Roos-Sanne Claassen (AV NOP) en Janneke van Raan (AV Daventria). Roos-Sanne, die Nederland op de 400m horden ook zal vertegenwoordigen op de EYOF in het Turkse Trabzon later in deze maand, behaalde een 2e plaats in een tijd van 1.02.59. Liever had ze haar titel van vorig jaar geprolongeerd, maar de Sparta atlete Vera van den Haak (op de EYOF afgevaardigd op de 400m) waarmee ze de strijd uitknokte was met 1.00.76 duidelijk te sterk. Als een duvel uit een doosje greep Janneke van Raan met een nieuw p.r. van 1.05.58 op de laatste meters de bronzen plak. Breeduit lachend keerde ze huiswaarts; lekker uitrusten voor de 100m horden op de zondag.

De blijdschap van de prestaties van de dames stond nog breed op de gezichten van de aanwezige Hortasfans toen Arend-Jan Spierenburg (Cialfo) van start ging voor zijn 400m horden finale.  Eerder had Arend-Jan in de serie met 58.09 sec zijn finaleplaats veiliggesteld. Tot verbijstering van iedereen kreeg Arend-Jan in verband met een “valse start” de rode kaart voorgehouden.  Volgens de starter had Arend-Jan bewogen tussen het commando : “klaar” en het startschot.  Op zo’n moment kan het gevoel van teleurstelling niet of nauwelijks omschreven worden. Dat spreekt vanzelf.  Een potentiële medaille was in rook opgegaan! Een halfuurtje later zijn de videobeelden van de valse start (geleverd via  de Hortascamera) uitgebreid bekeken op de grootbeeld televisie  in de kantine van AAV36.  Een technisch gedelegeerde en 2 juryleden kwamen tot de eensluidende conclusie dat de beslissing van de starter verdedigbaar was.  Dat de gewraakte beweging van Arend-Jan minimaal was doet daar dan niet aan af. Een domper en flink dieptepunt waarmee nog een 2-tal Hortasatleten op de beide volgende dagen van doen kregen.
Marije van Hunenstijn en Nancy van Petersen (beiden AV34)  ondergingen dezelfde carrousel van emoties toen de starter ook hen wees op de fout van “bewegen in het startblok” voordat het startschot had geklonken. Ongeloof, verbijstering, boosheid en veel verdriet  volgde over de dsq regel 162.6 na  respectievelijk de 100m serie  en 100m horden finale van Marije en de 100m horden serie  van Nancy.  Een zeer schrale troost voor beide dames was dat ze toch met een p.r. (Marije liep de 100m horden serie in 14.44 en Nancy haar 100m in 12.59) huiswaarts konden keren. De vorm was er kennelijk wel. Ook Janneke van Raan kreeg in de finale van de 100m horden een fikse teleurstelling te verwerken toen na Marije ook zij de wedstrijdarena vanwege een valse start moest verlaten. En net als Marije en Nancy had ook Janneke de schrale troost dat ze in de serie  een erg sterk p.r. had gelopen van 14.17. Uiteindelijk bleef in de 100m horden MB finale nog 1 Hortasatlete over, namelijk  Eefje Boons van AV Daventria. Zij finishte op een keurige 5e plaats 0,04s boven haar ook al in de serie nieuw gelopen p.r. van 14.28. Voor Eefje zat er overigens later op de middag  nog meer in het vat. In de 200m finale wist ook zij net als Willemijn van Laar een eerste NK medaille ooit te behalen.  Haar 3e plaats in een nieuw p.r. van 25.21 was een uitstekende en heel mooie prestatie. Inge de Wolf (AV Pec 1910) finishte in deze finale op plaats 5 in 25.92s.
Willemijn had eerder op de dag bij de MA in de halve finale op dit onderdeel ook alweer een p.r. op haar naam geschreven van 25.85, maar dat was net te weinig voor de finale.

Overige uitslagen:
MB:

100m
Eefje Boons (s. 12.67/halve finale 12.67) – AV Daventria
100m horden
Roos-Sanne Claassen (s. 14.73) – AV NOP
Anneloes de Roo (s. 15.40) – AV Isala
200m
Lieke van den Brink (s. 26.59/halve finale 26.49) – AV Athlos
Hanneke Oosterwegel (s. 26.59/halve finale 26.78) – AV Daventria

JB:
110m horden
Trystan de Weerdt (s 15.35) – AV Athlos
100m
Trystan de Weerdt (s 12.02) – AV Athlos

 

Sponsoring

TS-logo-2