'Passie en gedrevenheid maken het verschil'

Bronzen plak op 300m horden voor Robin en Emma op C-Spelen

Niet iedereen was er vanwege de zomervakantie even klaar voor, maar het was wel  weer zover.
AAC uit Amsterdam organiseerde ook dit jaar in het 3e weekend van augustus de Nationale C-Spelen op sportpark Ookmeer.
Twee dagen lang een programma met veel concurrentie,  veel series op de korte looponderdelen en kwalificaties op technische onderdelen; dat is wat een goede prestatie zoveel meer glans geeft en zoals een atletiekwedstrijd behoort te zijn! Dat in combinatie met prima weersomstandigheden maakte het weer tot een prachtig weekend in Amsterdam.
Ook voor de Hortas atleten viel er succes te noteren.
 ED49556winnaar Ramsey Angela met Robin Vliem (re.), en Cas Swienink (li.) (voor meer foto's kijk op edturk.com)
 
Op zaterdag kwamen de meisjes aan de start voor de lange horden en waren het de jongens die lieten zien wat ze waard waren op de korte horden. Op de zondag was dat precies andersom.  
Op de 300m horden op zaterdag gingen bij de meisjes 5 hortasatleten van start namelijk Emma Oosterwegel en Iva Klein Baltink van AV Daventria, Marit Fiechter van AV Pec 1910, Lisanne Brouwer van AV Spirit en Esmay Meinders van AV NOP.  Emma en Iva plaatsten zich in de series op resp. tijd en seriewinst voor de finale. Britta de Haan van Clytoneus was met 45.33 de absolute winnares, maar de strijd om het zilver en brons was bijzonder spannend. Isa Videler werd met 46.94 2e voor Emma, die er op het allerlaatste moment nog iets extra wist uit te slepen waardoor ze met 47.12 (0,01s voorsprong op nummer 4!) de 3e plek op haar naam schreef. Later op de dag kreeg ze daarvoor uiteraard de bijbehorende bronzen plak uitgereikt!
Iva werd met een nieuw persoonlijk record van 48.37 keurig 6e. Ook Lisanne bleef in de serie met haar tijd van 49.46 voor het eerst onder de 50s.; een mooi nieuw persoonlijk record derhalve.  Marit finishte in 51.48 en bleef daarbij slechts 0,18s verwijderd van haar beste tijd. Esmay had, zo omschreef ze zelf, nog iets teveel vakantie in de benen en finishte in 52.07.
Op de 300m horden zondag verschenen Robin Vliem van Athlos en Jarno de Groot van AV Flevo Delta  aan de start. Robin liet met winst en een uitstekende 41.10 in de serie al zien dat er met hem rekening gehouden moest worden in de finale. Een verbetering van meer dan 3s van z’n persoonlijk record! Ook Jarno verbeterde zijn p.r. met meer dan 2 seconden tot 47.47. In de finale deed Robin er nog een schepje bovenop en kwam hij tot een heel mooie 40.77 wat hem een bronzen medaille en opnieuw een persoonlijk record opleverde achter resp. Ramsey Angela van Pac en Zwollenaar  Cas Swienink.  
Op zowel de 100m horden voor de jongens als op de 80m horden voor de meisjes ging het hard. Op de 100m horden won  Joris van Gool  van AV Spiridon en zijn van 13.20 was goed voor de snelste tijd ooit gelopen door een C-junior.  Luuk Peters (AV Pec 1910) en Robin Vliem brachten het op deze afstand tot de halve finale. Luuk maakte in de halve finale op het einde een fout waardoor hij een finale plek in rook zag op gaan. Zijn 14.50 in de serie was nl. voldoende geweest om zich voor de eindstrijd te plaatsen.  Volgend jaar dan maar, Luuk is nog 1e jaars. Robin kwam tot tijden van resp. 14.68 in de serie en 14.74 in de halve finale. Jarno liep in de serie een tijd van 16.09.
Op de 80m horden bij de meisjes was Emma Oosterwegel opnieuw dicht bij een podiumplaats; uiteindelijk werd ze met een tijd van 12.28 4e na resp. serie- en een halve finaletijd van 12.54 en 12.31. Iva Klein Baltink (AV Daventria), Lisanne Brouwer (AV Spirit) en Esmay Meinders (AV NOP) brachten het tot de halve finale. Lisanne kwam daarbij tot een tijd van 12.71 (s. 13.03), Esmay tot 13.39 (s. 13.36) en Iva wist helaas niet te finishen na in de serie een tijd van 12.86 op de klokken te hebben gebracht.

 ED48952winnares Britta de Haan met Emma Oosterwegel (re.) en Isa Videler (li.) (voor meer foto's kijk op edturk.com)

Video beelden van NK junioren

De beelden van de eerste dag van het NK Junioren gemaakt door Hortas Hurdles staan alweer online.

Deze beelden zijn te vinden op youtube.

Tijdens deze eerste dag hebben Nick Smidt (brons JB) en Hanneke Oosterwegel (zilver MB) de eerste medailles gepakt namens Hortas.

 

 

nkjunioren

Afsluiting Hortasseizoen: “met plezier hard werken om beter te worden!”

Woensdag 26 juni werd het Hortas trainingsseizoen 2012/2013 met een bijeenkomst voor atleten en hun ouders  afgesloten. De opkomst in de kantine van AV Cialfo in Epe was weer ouderwets goed  te noemen. De organisatie bood de atleten een  programma waarvoor men deze keer niet op de atletiekbaan in actie behoefde te komen. Onderdeel één van het programma zorgde met soep en broodjes voor de inwendige mens. Het hoogtepunt van het programma was echter een interview met  de twee momenteel stevig aan de weg timmerende oud Hortasatletes  Eefje Boons en Nancy van Petersen. Beide atletes verbeterden dit seizoen o.a. hun persoonlijke records op de 100m horden tot een alleszins respectabel niveau van respectievelijk 14.11 en 13.97. Dat één en ander niet vanzelf is gegaan bleek gaande weg het interview. Het vraaggesprek beoogde een inkijkje te geven in de manier waarop Eefje en Nancy, trainend bij resp. AV Daventria o.l.v. Michel Knobbe en Atletiekschool Sotra o.l.v. Betty Hofmeijer, bezig zijn met hun sport en de voortdurende keuzes die zij hiervoor op uiteenlopend vlak maken. Vragen die in het interview voorbij kwamen gingen over onder andere: *  de indeling van de trainingsweek ( en de plek van plezier daarin) om gemiddeld zo'n 12-15u fysiek aan het werk te zijn  * de pittige combinatie studeren/werken en de sportieve ambities * de betekenis van (preventief) medische begeleiding * de omgang met voeding * de noodzaak van jezelf goed leren kennen en vervolgens het (willen) leren je zelf te verbeteren op       mentaal vlak * de rol van een goed leefritme (slaap) in relatie tot bijv. verleidingen als uitgaan e.d.

2013-6-26 nancy eefje prestatieprogressieNancy en Eefje op weg naar nog betere prestaties.
 De twee atletes konden hun  gehoor goed  uitleggen hoe zij inmiddels hun weg gevonden hebben bij de omgang met dit soort items en de vorderingen die ze hierin gemaakt hebben en nog willen maken. Leuk was dat er vanuit de atleten zelf en hun ouders ook heel actief meegedacht en gedaan werd aan de vraagstellingen. De slotconclusie van de beide atletes was dan ook "Het is voor ons niet echt een opgave om zo met onze sport om te gaan. Met plezier hard werken om beter te worden is ons leven!".

2013-6-26 praktische spelopdrachtenspelopdrachten met zelfvertrouwen

Voorafgaand aan het interview liet Michel Knobbe de atleten zelfvertrouwen ervaren  aan de hand van diverse praktische spelopdrachten. Iedereen had er duidelijk plezier in maar misschien belangrijker: op heel eenvoudige wijze kregen ze een beeld van hoe het met het vertrouwen in eigen kunnen er voor staat. Een ander agendapunt op deze avond was de aandacht voor aansprekende prestaties die werden geleverd op de Nationale C-Spelen Indoor, het NK AB-Junioren Indoor, de Battle of the B's en het Open Gelders Overijssels Kampioenschap.  De C-junioren Emma Oosterwegel (AV Daventria), Elke Molenaar (AV Spirit), Robin Vliem (AV Athlos), Iva Klein Baltink (AV Daventria), Luuk Peters (AV Pec 1910), Jarno de Groot (Flevo Delta) en B-juniore Hanneke Oosterwegel (AV Daventria) werden voor hun prestaties uitgebreid in het zonnetje gezet.

2013-6-26 goede prestaties hortasatletengoede prestaties door Hortasatleten

 De bijeenkomst werd besloten door voorzitter Fred van Gasteren.   Hij  vertelde dat dit trainingsseizoen weer ruim 20 atleten, afkomstig uit 10 verenigingen, de specialistische ondersteuning van de Hortastrainers hebben opgezocht.  Daarmee is voor het tiende jaar op rij het nut van het Hortasaanbod  gebleken.  Ook memoreerde hij het succes van de Hurdles Special die dit voorjaar in de 3e editie een verdere groei in kwaliteit en omvang doormaakte.  Inmiddels worden er plannen uitgewerkt voor de ontwikkelingen en activiteiten van het komende seizoen.  Onveranderd blijft het leidend thema van Hortas:  de ondersteuning van het belang en plezier van de (jonge) hordenlopers!

 

Nederlandse titels voor Roos-Sanne en Eefje, Elke wordt 3e

Na het NK Senioren vorige week vond in het Omni Sport in Apeldoorn in het weekend van 23/24 februari het NK Junioren plaats. Het werd een succesvol weekend! Zowel Roos-Sanne Claassen (AV NOP) als Eefje Boons (AV Daventria) werden op hun discipline Nederlands Kampioene! Roos-Sanne pakte de titel op de 400m bij de A-junioren en Eefje deed dat in dezelfde leeftijdscategorie op de 60m horden. Beiden liepen na afloop van hun finale breed lachend het wedstrijdterrein af en stapten later ook op die manier het erepodium weer op.

IMG 7878Roos-Sanne op het podium.eefje boonsEefje na het zien van de uitslag.Roos-Sanne veroverde het kampioenschap na een keurig gelopen tactische race en Eefje deed dat in een zinderende eindstrijd door de gedoodverfde favoriete Nadine Visser te verslaan. Beiden presteerden optimaal door op hun onderdeel in de finale een nieuw persoonlijk record neer te zetten van respectievelijk 57.25 en 8.77s.
A-junior Arend-Jan Spierenburg haalde er qua klassering uit wat er in zat en bereikte na serie, halve finale in de finale uiteindelijk een goede 4e plaats. Geheel tevreden was hij daarover echter niet "ik kon niet zo aansluiten bij de nummer 3 zoals ik graag gewild had om er zodoende een goede tijd uit te slepen. Ik liep nu een tijd van 51.51 terwijl ik vorige week een tijd van 50.84 neerzette. Daar had ik graag ondergedoken. Het was niet echt mijn dag".
A-juniore Marije van Hunenstijn had op het 60m horden onderdeel een teleurstellende dag; in de serie kwam ze hard in aanraking met de eerste horde. Ze kwalificeerde zich met een dikke en later blauwe knie wel voor de finale, maar ging in de finale zelf opnieuw in de fout en finishte uiteindelijk niet. Haar 60m een dag daarvoor verliep een stuk beter. In de halve finale plaatste ze zich met een nieuw persoonlijk record van 7.79 voor de finale. Daarin eindigde ze met 7.87 als 7e. Ook hier deed Eefje goede zaken. Ook zij plaatste zich met 7.78 in de halve finale voor de finale. Daarin scoorde ze met 7.80 een 6e plaats.
Elke Molenaar (AV Spirit) deed het als C-meisje bij de B's op de 800m ook erg goed. Zij wist in een heel mooi pr van 2.14.50 heel knap de 3e en dus bronzen plak te veroveren. Zij kon derhalve wel lachen van oor tot oor.
Ook C-juniore Emma Oosterwegel (AV Daventria) leverde uitstekend werk. Op de 60m horden bij de B-meisjes bereikte zij via een nieuw p.r. van 9.07 de eindstrijd. Ook in de finale presteerde Emma met 9.09 erg netjes; ze behaalde hiermee een 6e stek!
Zus en B-juniore Hanneke Oosterwegel had ook een goed NKJ weekend. Op de 200m liep ze een pr van 26.71 en op de 400m drong ze door tot de halve finales dankzij een nieuw pr in de series van 60.66. In de halve finale werd ze in haar heat 5e in 61.67.
Broer Laurens Oosterwegel maakt het familiefeestje compleet; hij verbeterde in de series op de 60m horden bij de JA zijn pr tot 9.10 en in de series op de 60m tot 7.55. Gerber Loman (AV Cialfo) koos voor het meedoen op zowel de 800 als 1500m en scoorde daar met tijden van 5.07.66 en 2.27.56 twee nieuwe p.r.'s.
Rens van der Schaaf (VAV) kwam terug van een blessure en presteerde op de 60m horden met een pr van 8.95 toch goed. Neflin de Weerdt (AV Athlos) was na ook een lange blessureperiode met zijn 9.20 niet tevreden over zijn optreden en helaas bleef het voor Wessel Boons (AV Daventria) ook bij de w.u. vanwege een enkelblessure.

Impressie van Dag 2 van het NK Indoor Senioren

Op de tweede dag van het NK Indoor Senioren in Omni Sport kwamen 4 atleten op de 60m horden  in actie, t.w. Eefje Boons en Sandra Telgt (AV Daventria) en Nancy van Petersen en Marije van Hunenstijn (AV34).

Tijdens de warming-up bleek dat Nancy, Eefje en Marije bij elkaar en ook nog eens naast elkaar in de 1e van 3 series van start gingen. Het horden veld was erg sterk met onder andere de deelname van de regerend Nederlands Kampioene Sharona Bakker. Zij voldeed eerder al aan de limiet voor deelname aan de EK in Göteborg over 2 weken in maart a.s. Maar alle vier de dames lieten zich door het sterke veld niet van hun stuk brengen en deden wat ze moesten doen; presteren naar eigen kunnen.

finissh nk finale 2013Nancy na haar finale 60m horden.
Nancy had gisteren net als op de 60m een sterk eindstuk en behaalde in de serie een 3e plaats. Groot was de blijdschap toen achter haar naam een tijd van 8.76 kwam te staan; een mooi nieuw p.r.! Nu was het wachten geblazen of ze zich als één van de 2 tijd snelsten voor de finale zou kunnen plaatsen. Uiteindelijk lukte ook dat waardoor de blijdschap compleet was! In de finale die door Sharona Bakker werd gewonnen lukte het Nancy zo waar om nogmaals een nieuw p.r. op de klokken te brengen; deze keer werd het een 8.73 en een 7e plaats. Kortom opnieuw een uitstekende dag voor Nancy. 
Eefje en Marije vochten samen een spannende strijd uit en zullen elkaar  volgende week op het NK Junioren ongetwijfeld weer in een mooie battle treffen. Eefje bleef Marije in 9.01s nipt voor; een prima tijd gelet op haar blessure come-back. Marije noteerde een tijd van 9.02 en was daarmee een 0,01 sneller dan eerder dit seizoen waardoor dit resultaat voor dit moment als seasons best in de boeken gaat.
Sandra ging van start in de 3e serie. Zoals altijd kwam ze snel uit de blokken en lag ze goed in het veld. Ze werd uiteindelijk  5e in haar serie in een tijd van 8.99.

NK-Horden en sprintonderdelen terugzien; ga naar het you tube filmkanaal van Hortas. Ook diverse 60m horden en 60m opnames met high-speed camera.

Impressie van Dag 1 van het NK Indoor Senioren

Al weken stond voor de deelnemende hortas atleten de data van het NK Senioren  rood omcirkeld in de agenda. Eindelijk was het dan zover; zaterdag 16 februari kon dag 1 van het NK Senioren op de thuisbasis van het Omni Sport Centrum in Apeldoorn van start! Nancy van Petersen en  Marije van Hunenstijn (beiden van AV34)  beten het spits af op de 60m. Nancy bracht, ondanks dat haar start verre van vlekkeloos was, direct een sterke 7.85s op de klokken. Ze werd daarmee  4e in haar serie en had daarmee tevens een halve finaleplaats op zak.
Marije  maakte als 1e jaars A-junior haar debuut op een senioren indoor toernooi. Marije wordt na griepperiodes per week weer sterker en zette een goede 7.87 in haar serie neer. Een 3e plek in de serie en dus ook voor haar een ronde verder in het toernooi.  In de halve finale kwamen Nancy en Marije beide weer solide voor de dag. Ook in de halve finale had Nancy een magere start. Dit in tegenstelling tot haar eindstuk waarmee ze sterk lopend uiteindelijk een 4e plek in 7.89 in de wacht sleepte. Marije weerde zich met wel een snelle start uitstekend tussen 3 snelle deelneemsters waar onder  de favoriete voor de eindoverwinning Daphne Schippers. Marije werd in haar halve finale ook 4e en noteerde 7.86. Goeie prestaties waarmee beiden morgen fris aan hun 60m horden kunnen gaan beginnen.
Eefje Boons (AV Daventria) kwam uit op de 200m. Eefje presteerde in december jl. heel erg goed op een 60m vlak en 60m horden, maar raakte daarbij tevens helaas geblesseerd aan haar hamstring. In de tussentijd werkte ze aan haar herstel en het was even afwachten hoe haar niveau er op dit moment voor zou staan.  De 200m's werden in twee heats gelopen. In de eerste heat liep Eefje een tijd van 26.13 vanuit baan 3, in de tweede heat noteerde ze een tijd van 26.00 vanuit baan 5.

Verdienstelijke tijden om op deze manier weer in het wedstrijdcircuit terug te keren maar nog niet het niveau waar Eefje op had gehoopt en wat ze goed getraind normaal gesproken heeft.  Een finaleplek zat er dus helaas dit keer niet in. Eefje start morgen ook op de 60m horden. 
Vincent en Arend-JanArend-Jan in het geel tijdens zijn 400m.
1e jaars A-junior Arend-Jan Spierenburg (AV Cialfo) was door de trainer-coach op het hart gedrukt om toch vooral zelf het initiatief te houden in zijn 400m race debuut  bij de senioren. Arend-Jan startte direct in de 1e serie en hield zich uitstekend aan z'n opdracht. Hij kwam prima voor de dag en zette een seasons best neer van 50.87. Voor hem een goede opmaat naar het NK Junioren volgende week.
Ook Roos-Sanne Claasen (AV NOP) kwam uit op de 400m. Roos-Sanne ging  in de 5e en laatste serie van start en liep een sterke wedstrijd. Ze was alert en deelde de race uitstekend in waarna een mooie seasons best van 57.94 op de klokken verscheen.  In de halve finales verging het Roos-Sanne wat minder. Ze miste de strijdlust zoals ze die in de series wel had laten zien en werd 5e in 58.94. Met de tevredenheid over haar serie kan echter ook zij met goed vertrouwen uitzien naar het NK Junioren volgende week!
NK-Horden en sprintonderdelen terugzien; ga naar het you tube filmkanaal van Hortas. Ook diverse 60m horden en 60m opnames met high-speed camera.

Opnieuw pr voor Nancy van Petersen in Amsterdam

Onderstaand verslag kwam binnen via de deelnemende atleten aan de wedstrijd bij Phanos.

Na 2 wedstrijden in december en januari, was op zondag 3 februari de derde wedstrijd in Amsterdam voor een aantal sprint-/hordeatleten. Hierbij konden ze 2 keer starten op de 60m horden en 2 keer op de 60m vlak. Nancy van Petersen, Marije van Hunenstijn en Willemijn van Laar hebben hieraan meegedaan en kijken met verschillende blikken terug op deze wedstrijd.
img955374412Archieffoto van Nancy in het startblok

Nancy kan terugkijken op een zeer geslaagde wedstrijd. In haar 1e horderace liep Nancy 8,91, slechts 0,1 seconden boven haar PR. In haar 2e race snoepte ze hier nog wat vanaf, ze kwam tot een tijd van 8,82. Het meest tevreden was ze echter over haar 60m vlak. Ze liep hierop 7,83 en dit betekende een PR verbetering met 0,07 sec. Een super tijd! De 2e race liet ze schieten, om energie te besparen.

Marije deed ook de 60m horden en de 60m vlak. Na een paar weken niet fit te zijn geweest, liep ze op de horden resp. 9,09 en 9,14. Ze was hier eerst niet helemaal tevreden mee, maar achteraf bekeken kwam ze erachter dat het gewoon prima tijden waren, omdat ze simpelweg een tijdje niet fit is geweest. Op de sprint liep ze 7,91, dit was slechts 0,1 sec boven haar PR. Net als Nancy, liet zij de 2e 60m vlak zitten om energie te besparen.

Voor Willemijn liep deze dag helaas uit op een teleurstelling. Ze heeft een paar weken last gehad van hamstringproblemen, maar na een aantal bezoekjes aan de fysiotherapeut en goede trainingen gedraaid te hebben, was toch besloten om deze wedstrijd gewoon te lopen. Helaas speelde het probleem echter toch weer op en kreeg ze tijdens en na de race weer erg last ervan. Na een zeer teleurstellende 60m vlak race in 8.33 sec, en verergerde klachten na deze race, was besloten om ook de 2e race te staken.

Podiumplaatsen voor Emma, Robin en Elke op Junioren C Indoor in Omni Sport!

omnisport-activiteit-apeldoorn-1p activity7936c 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al haast als de outdoor D- en C-Spelen in Amsterdam staat het D, C Indoorweekend in januari in het Apeldoornse Omni Sport Centrum bekend als het officieuze NK voor deze jeugdcategorieën. Veel van de Hortasatleten die de 20e januari 2013 aan de start verschenen van de C-indoorwedstrijd kunnen met plezier terugkijken op hun deelname. Dat geldt zeker voor de 2e jaars junioren Emma Oosterwegel (AV Daventria), Robin Vliem (AV Athlos) en Elke Molenaar (AV Spirit). Zij wisten op resp. de 60m horden en de 600m een podiumplek in de wacht te slepen.

Profiel Emma OosterwegelEmmaProfiel Robin VliemRobinProfiel Elke MolenaarElke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emma startte haar 60m horden met een serie overwinning in 9.27. Daarna plaatste ze zich in de halve finale met een iets snellere 9.23 voor de finale. In de finale was ze opnieuw goed voor 9.23 waarmee ze een heel mooie 2e plek wist te veroveren. Robin zorgde voor een heel aangename verrassing door een prachtige 3e plaats in de wacht te slepen in een al even prachtig persoonlijk record van 8.79 na in de series al goed geweest te zijn voor een p.r. van 8.90. Medaille nummer drie was voor Elke Molenaar die met Isa Videler een wel heel spannende strijd uitknokte op de 600m. Elke legde uiteindelijk met 0,02 in 1.39.77 beslag op de 2e plaats en kreeg derhalve een mooie zilveren plak uitgereikt. Maar er waren nog meer uitstekende finaleresultaten op de 60m horden van diverse andere atleten, zoals bijv. de keurige 7e plaats van 1e jaars Lisanne Brouwer (AV Spirit). Lisanne wist zich in iedere ronde qua tijd te verbeteren. In de series liep ze 9,68, in de halve finale 9,66 om uiteindelijk in de finale een mooie tijd van 9.60 te realiseren.  Kortom op 1 dag tot 3x toe je persoonlijk record verbeteren geeft veel plezier. Luuk Peters (AV Pec 1910) kwam na een periode met een blessure en ziekte weer eens  sterk voor de dag. Ook hij wist bij de 1e jaars door te dringen tot de finale waarin hij goed was voor een 6e plaats. In de serie begon hij direct al met een p.r. van 9,47. In de halve finale liep hij naar een sterke 9,28 en dus opnieuw een p.r. om vervolgens in de finale een goede 9.36 neer te zetten. De laatste finaliste was 2e jaars Iva Klein Baltink (AV Daventria). Iva werd in de finale 7e in 9.93. Daar keek ze met gemengde gevoelens op terug want in de serie en halve finale was ze met tijden van 9.51 en 9.59 aanzienlijk sneller geweest.  Diverse horden series van de meisjes zijn op het HortasHurdles kanaal op you ube terug te zien. Alle horden series van de meisjes en jongens C zijn op het HortasHurdles kanaal op you tube terug te zien. Door een  technische storing helaas geen (halve) finale beelden…..

De overige 60m horden resultaten van Hortas atleten waren als volgt:
MC1: Esmay Meinders – AV NOP   10.66 serie tijd
JC1: Jarno de Groot – AV Flevo Delta 10.34 serie tijd  10.30 halve finale tijd
         Scott Boon – AV Flevo Delta  10.86 serie tijd  10.80 halve finale tijd
         Taco van de Werff – AV34  11.31 serie tijd
JC2: Jurrian van Lohuizen – AV34  10.08 serie tijd

Goede resultaten hortas atleten in Utrecht en Dortmund

Voor de AB Junioren en Senioren Baanatleten was er dit weekend volop keus om indoorvorm op te doen voor de ras naderende nationale indoor kampioenschappen.  Op meerdere locaties werden wedstrijden georganiseerd. 
Het wedstrijdweekend begon vrijdagavond in Sportcentrum Galgenwaard in Utrecht met een horden-/sprintwedstrijd waar Hortasatlete Nancy van Petersen (AV'34) acte de présence gaf. Nancy is het indoorseizoen erg goed op dreef en gaf  in Utrecht een goed vervolg aan haar indoorseizoen. Ze won bij de vrouwen zowel de 60m als de 60m horden. Op met name de 60m scoorde ze goed en bleef ze met 7.96s opnieuw onder de 8sec. Daar waar ze sinds 2009 die barrière niet meer had weten te slechten bleef de klok dit keer stilstaan op 7.96s. Op de 60m horden noteerde ze 9.02.
Nancy fotoArchief foto van Nancy van Petersen (links op de foto) foto van Ed Turk
Zaterdag togen de A-junioren Roos-Sanne Claassen (AV NOP) en Arend-Jan Spierenburg (AV Cialfo) naar  Dortmund voor een 60 en 200m. Op de 60m kregen alle deelnemers van doen met een storing van de electronische tijd waardoor er gewerkt werd met handtijden. Roos-Sanne kreeg een tijd toebedeeld van 7.7 en Arend-Jan was goed voor een 7.3. Gelukkig functioneerde de e.t. op de 200m. wel. Roos-Sanne had een stroef gevoel over haar race maar realiseerde met 26.28 wel een persoonlijk record. Arend-Jan bleef na een zware toetsweek en een week van wat fysiek ongemak 0,01s boven zijn persoonlijk record van 23.24 en keerde content huiswaarts naar zijn woonplaats Epe. B-juniore Hanneke Oosterwegel (AV Daventria) liep met 27.38 ook een keurige 200m

Hortasatleten present op Pec Indoorwedstrijd in Omni Sport

In het kersverse 2013 stond de AV Pec 1910 alweer voor het 5e jaar op rij garant voor de organisatie van deze mooie indoorwedstrijd voor de gehele wedstrijd(top)sport in Nederland. De organisatie kreeg meer inschrijvingen te verwerken –zo'n 1100!—dan ooit en de atleten gingen met een gretigheid van start die amper doet vermoeden dat zowel het NK Junioren als NK Senioren pas over 6 respectievelijk 7 weken op het programma staan. Een flink aantal hortasatleten waren er op deze mooie wedstrijd in het Omni Sport in Apeldoorn bij en leverden goede resultaten.
Bij de vrouwen senioren kwamen de neo-seniores Sandra Telgt (AV Daventria) en Nancy van Petersen (AV34) aan de start van de 60m horden en 60m. Sandra is in goeden doen en liep op de 60m horden in de series naar een nieuw p.r. van 8.89. Nancy gaf daar, na een slechte start, slechts 0,03s op toe en finishte in 8.92 direct achter haar. Waar Sandra als nummer 7 naar de finale mocht, kwam Nancy daarvoor helaas 0,02s tekort ; zij werd overall 9e. In de finale werd Sandra 7e in 9.04s. Op de 60m rekende Nancy af met een p.r. daterend uit alweer 2009. Ze verbeterde zich van 7.99 naar 7.90 en was daarmee zeer content ook al miste ze ook op deze afstand opnieuw met 0,02s de finale. Sandra liep een serietijd van 8.01.
imageRoos-Sanne Claassen tijdens haar 400m Foto: Evert Woutersen

Roos-Sanne Claassen (AV NOP) begon het nieuwe jaar ook uitstekend. Ze nam deel aan de 400m en werd daar op, na flinke strijd geleverd te hebben, 2e in een tijd van 58.30. Bij de A-jongens werd Arend-Jan Spierenburg (AV Cialfo) 3e op de 400m in een tijd van 52.23. Jammer was dat hij was ingedeeld in een serie zonder enkele tegenstand, dit in tegenstelling tot de nummers 1 en 2. Zij waren elkaars concurrenten in een andere serie.  Arend-Jan wist zich ook voor de finale van de 60m te plaatsen. Na een zeer matige start kwam hij tot een tijd van 7.60 in de series. In de finale werd hij, na z'n 400m, 5e in 7.65.
Laurens Oosterwegel (AV Daventria) wist zich in de A-categorie op de 60m horden met een tijd van 9.22 te plaatsen voor de finale maar verscheen daar niet aan de start. Dat gold ook voor C-juniore en zusje Emma Oosterwegel. Ze kwam in de series 60m horden tot een heel knappe tijd van 9.23. Hanneke Oosterwegel  (idd zus van), Gerber Loman (AV Cialfo) en Krista Smit (AV Athlos) kwamen nog uit de verf op de korte horden afstand zoals graag gewild en noteerden tijden van 9.73, 11.43 en 13.49.
C-juniore Elke Molenaar (Spirit Lelystad) leverde bij de B-meisjes op de 400m een goed resultaat. Ze werd 4e in een tijd van 1.00.00 precies. Hanneke Oosterwegel (AV Daventria) noteerde hierop een tijd van 1.01.98. B-junior Wessel Boons (AV Daventria) wordt met de week sterker; na een serie tijd van 8.95 op de 60m horden scherpte hij z'n p.r. in de finale aan tot 8.76. Hij behaalde daarmee een 6e plek.
Opvallend goed deed ook Robin Vliem (AV Athlos) het op deze afstand. Ook zijn 9.02 in de series was goed voor een finale plek. Met een nieuw p.r. van 8.89 presteerde hij in deze finale prima en werd hij 8e. Rens van der Schaaf (VAV) liep 9.37 en was daarover ontevreden en meldde " in Amsterdam 2 weken terug zat ik nog onder de 9 sec. Waarschijnlijk was dat weekje skieën toch niet zo'n goeie voorbereiding evalueerde hij hardop voor zichzelf".

Van veel races op de wedstrijddag zijn filmopnames gemaakt die terug te vinden zijn op het webadres http://www.youtube.com/user/hortashurdles

Trainingsgroepen korte en lange horden van Hortas hard aan het werk voor het indoorseizoen!

Alweer voor het 8e jaar op rij zijn in oktober jl. onder auspiciën van de Stichting Hortas de horden trainingen voor atleten van diverse clubs in de regio van start gegaan. De trainingen zijn opgezet als een extra, als aanvulling op de trainingen bij de eigen vereniging. Eén van de doelstellingen van de trainingen is (uiteraard) het verbeteren van de horden techniek. Maar daarnaast zijn de trainingen ook gericht op het verbeteren van belangrijke basisvaardigheden en voorwaarden daarvoor als bijv. beweeglijkheid, stabiliteit, ritme en coördinatie en snelheid Maar liefst 24 atleetjes, vnl. in de C-junioren leeftijd, meldden zich in september jl. om mee te komen doen met de extra horden trainingen. Na een 4-tal proeftrainingen bleven uiteindelijk 20 atleten over die zich veelal op de woensdagavond in Epe op de atletiekaccommodatie van AV Cialfo vol enthousiasme van hun beste kant laten zien. In december en januari wordt de winterse kou ontvlucht en wordt ook een aantal trainingen in het Apeldoornse Omni Sport afgewerkt. De trainingen worden georganiseerd voor de korte en de lange horden discipline en omvatten op jaarbasis 20 trainingen (10 voor horden kort en 10 voor horden lang). De korte horden trainingen staan onder leiding van Michel Knobbe, terwijl Betty Hofmeijer de atleten van de lange horden discipline onder haar hoede heeft. Een belangrijk indoor meetmoment waarvoor de atleetgroepen momenteel in voorbereiding zijn, zijn de Nationale D (op zaterdag 19 januari) en C (op zondag 20 januari) Indoor wedstrijden in 2013 in het Apeldoornse Omni Sport Centrum. Onderstaand groepsfoto's van de korte- en lange horden trainingsgroepen met hun trainers tijdens één van hun trainingen.Groepsfoto lange horden 2012Lange horden groep o.l.v Betty Hofmeijer

korte horden tr groep sotra nov 2012Korte horden groep o.l.v. Michel Knobbe

Neflin 3e op 300m horden C-spelen

neflin podiumNeflin op de 3e plaats bij de 300m horden

Traditiegetrouw is het laatste weekend van augustus op Ookmeer in Amsterdam gereserveerd voor de C-Spelen. De Amsterdamse Atletiek Club (AAC) organiseerde alweer voor de 43e (!) keer dit mooie wedstrijdevenement dat officieus onder de deelnemers te boek staat als Nederlands Kampioenschap voor C-junioren. De winnaars op alle onderdelen dit weekend weten zich overigens ook verzekerd van een mooi extraatje: deelname aan de jeugdinterland op zaterdag 8 september a.s. met een aantal Duitse deelstaten in Gladbeck. Ondanks de niet bijster goede omstandigheden, waarbij er nog al eens wat regen naar beneden kwam, waren er toch goede prestaties te noteren.
Een 6-tal Hortasatleten nam deel aan horden onderdelen dit weekend. Neflin de Weerdt van AV Athlos was daarbij het meest succesvol.

Op de tweede dag van deze C spelen, zondag 26 augustus dus, , stond voor Neflin samen met Rens van der Schaaf (VAV) de 300m horden op het programma. De jongens plaatsten zich via de series vroeg in de middag beiden keurig voor de finale. Dat Neflin in goede vorm verkeerde bleek al in de series. Hij verbeterde zijn persoonlijk record van 44.34 naar een tijd van 42.27 en werd daarin 2e achter de grote favoriet Tim Bluekens van Climax. Rens deed in zijn serie wat nodig was; zich plaatsen voor de finale. Ook hij werd in zijn serie 2e in een tijd van 42.64. In de finale ging het allemaal nog een stukje sneller en was het met name spannend om de plaatsen 2 tot en met 5. Tim Bluekens won afgetekend in een heel snelle 39.37, maar Neflin verraste door als een "duvel uit een doosje" nog net de bronzen plak en daardoor 3e plaats binnen te slepen. Zijn tijd van 41.80 betekende opnieuw een persoonlijk record. Top gedaan Neflin! Rens had terecht op meer gehoopt. Met zijn p.r. van 41.49 kon hij zich echter vandaag helaas niet mengen in de strijd om de medailles. In het begin van de race kwam hij niet goed uit bij de eerste hordes en na 42.93s kwam hij als 6e over de streep. Echt jammer Rens...

DSC 0203Rens in baan 1 en Neflin in 5 in de 300m horden finale na de laatste horde

Een dag eerder, op de zaterdag, kwamen beide atleten ook uit op de 100m horden. Ook daarin presteerde Neflin uitstekend; hij werd 5e in de finale met een tijd van 14.51. In de halve finale was hij met 14.31 en een nieuw persoonlijk record zelfs nog sneller. Rens kwam in de halve finale waarin hij 4e werd en 14.75 liep, 0.08s tekort voor een finaleplek. Ook Robin Vliem (AV Athlos) verscheen op de 100m horden aan de start. Hij bracht het tot de halve finale en liep daar een tijd van 15.35.
Het programma voor de meisjes was omgekeerd aan dat van de jongens. Zij begonnen de 1e dag met de 300m horden. Aan de start verschenen Emma Oosterwegel en Annamarth Hoogland van AV Daventria en Marit Fiechter van AV Pec 1910. De meiden deden het prima en verbeterden alle drie hun persoonlijk record. Emma deed dat met een mooie 5e plaats in de finale met 47.67. Marit en Annamarth in de series met resp. 52.64 en 53.65. Op de zondag verschenen alle 3 de atletes aan de start op de 80m horden waarbij Emma het opnieuw tot de finale bracht. Ze liep daar een tijd van 12.51 en werd daarmee 7e. Annamarth en Marit liepen tijden van resp. 14.15 en 14.72 hetgeen niet genoeg was voor een rondje verder.

DSC 0209Emma (midden) direct na haar 80m horden finale race waarin ze 7e werd

Tot slot nog twee uitstekende prestaties van Hortasatleten op niet-hordenonderdelen. Namelijk de overwinning van Emma op het speerwerpen met 42.51 (waardoor zij automatisch deelneemt aan de Interland op 8 september a.s.) en de mooie zilveren medaille van Elke Molenaar (Spirit Lelystad) op de 600m in een razendsnelle en persoonlijk recordtijd van 1.37.30.

Afsluiting trainingsseizoen 2011/2012

Hortas sluit trainingsseizoen 2011/2012 af met themabijeenkomst bij Optima Forma.
Het is traditie bij Hortas om met elkaar even stil te staan bij het einde van het trainingsseizoen. Het decor hiervoor was ditmaal niet het clubgebouw van Cialfo op de thuisbasis in Epe. Op uitnodiging van sponsor OptimaForma (www.optimaforma.nl) togen de atleten en hun ouders naar de mooie praktijkruimte van dit Eper fysiotherapiebedrijf. Coördinerend fysiotherapeut Wouter Timmer was gastheer én leverde een bijdrage aan de inhoud van de bijeenkomst.
In de terugblik op het trainingsseizoen 2011/2012 was er op de eerste plaats aandacht voor de geleverde prestaties de afgelopen periode. Voor de CD-junioren gold hiervoor als graadmeter de indoor D- en C-Spelen en voor de AB-junioren de NK's in- en outdoor.
Bij de jongste junioren werden in dit verband Luuk Peters (AV Pec 1910), die 3e werd op de 60m horden voor D-jongens in 9.58, en de C-meisjes Emma Oosterwegel (AV Daventria) en Elke Molenaar (AV Spirit) in het zonnetje gezet. Emma werd 2e op de 60m horden in 9.63 en Elke evenaarde dat resultaat op de 600m in 1.42.00.
Bij de oudste junioren werd één en ander gecombineerd met een afscheid uit de trainingsgroep vanwege het inmiddels bereikte prestatieniveau in combinatie met de bereikte leeftijdscategorie (A-junior). Vanwege z'n 2e, resp. 3e plaats op het NK out- en indoor op de 110m horden (14.61) en 60m horden (8.46) kon B-junior Trystan de Weerdt (AV Athlos) een presentje in ontvangst nemen. Voor A-juniore Roos-Sanne Claassen (AV NOP) gold dat voor haar 400m horden kampioenschap (62.50) en voor B-junior Arend-Jan Spierenburg (AV Cialfo) voor zijn twee kampioenschappen op resp. de 400m (50.74) en 400m horden (54.72). Ook van Anneloes de Roo (AV Isala) werd afscheid genomen.
Vervolgens ging de aandacht uit naar het verloop van het trainingsseizoen. De atleten werden hiervoor aan het werk gezet met een vragenlijst waarbij het seizoen op diverse punten werd geëvalueerd. Onder andere hiermee worden op hun beurt de trainers aan het werk gezet om te bezien wie er bij aanvang van het nieuwe trainingsseizoen weer mee mag doen.
Vooruitlopend op dat nieuwe seizoen zijn er gedachten, zo licht trainer-coach Betty Hofmeijer toe, ook plannen om een open dag te organiseren.
Vervolgens is het tijd voor een pauze met een drankje en een verantwoord tussendoortje.

Hierna is het tijd voor fysiotherapeut Wouter Timmer voor het thema van de avond in brede zin nl. blessures. Wat zijn belangrijke oorzaken, welke lichaamssignalen moet je niet in de wind slaan, wat kan de fysiotherapeut betekenen en.....maar vooral ook, wat kun je er zelf aan doen om ze te voorkomen.
Uit de inleiding van Wouter wordt duidelijk dat met name de beide groeispurts hun invloed nogal eens doen gelden in de vorm van een verhoogd risico op fysieke klachten.
Dat verhoogde blessurerisico is des te groter als er te weinig ruimte is voor herstel na een trainingsbelasting. Zeker met de drukke agenda (school, maar ook sociale (media) activiteiten) die veel jongeren kennen is het echt oppassen geblazen en is het belangrijk om de goede keuzes te maken. Van grote invloed op het herstel zijn onder andere factoren als goede voeding, veel slaap (op trainingsdagen 9 uur) , tijd voor ontspanning/niets doen. Is er meer dan normale stress (examens, onprettige dingen in de privé-sfeer, vrienden etc.) moet de (trainings)belasting daar op aangepast worden. Informeer dan ook de trainer hierover. Kortom een goeie atleet ben/wordt je niet alleen op de 1,5-2 trainingsuren op een dag, maar juist ook in de resterende 22-22,5 uur!
Meer, vaker trainen kan alleen als je daar extra rust tegenover kunt zetten.
Wouter maakte dit zichtbaar via zijn zgn. supercompensatie plaatje!

 blz 2 verslag

Uiteraard is het ook van groot belang dat trainers atleten aan trainingsbelastingen blootstellen die:

- qua intensiteit een goede afwisseling kennen
- een grote mate aan variatie en afwisseling kennen waardoor het lichaam veelzijdig ontwikkeld wordt
- qua aantal en inhoud goed zijn afgestemd op de belastbaarheid van de atleet
En last but not least zijn er ook in de praktijk voor de atleten fysieke zaken die goed in orde moeten zijn en waarop zelf veel invloed kan worden uitgeoefend. Zeker voor horden lopers geldt dat er bijvoorbeeld veel aandacht nodig is voor de motorische basiseigenschap lenig- en beweeglijkheid.
Er zijn veel en legio (rek)oefeningen die hiervoor in aanmerking komen.
Een mooie, heel complete oefening die relatief weinig tijd kost en Wouter met plezier onder de aandacht brengt is de ZONNEGROET!
Gezamenlijk wordt de bijeenkomst afgesloten met het doornemen en oefenen van deze mooie praktische lenig- en beweeglijkheids oefening.
Kortom een leerzame, wijze les voor iedere atleet die echt serieus werk wil (gaan) maken van zijn of haar atletenambitie!

Revelinho wint bronzen medaille op NK senioren.

Podium 400mH NK senioren 2012

 

(zie de video's op het Hortaskanaal www.youtube.com/atleet01).
Voor de 10e maal alweer was er dit jaar, vroeg in het seizoen, een Nationaal Outdoor Atletiek Kampioenschap in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Een kampioenschap dat dit maal vooral in het teken stond van het halen van limieten en goede resultaten op weg naar het EK in Finland en de Olympische Spelen in Londen in augustus a.s.

Dat was het primaire uitgangspunt waarmee de beide finalisten van het Apeldoornse AV34, Daniël Franken en Revelinho Eind, vandaag de finale op hun favoriete 400m horden mee startten. Daniël ging op de eerste plaats voor prolongatie van zijn nationale titel van vorig jaar die hij toen op zijn naam had weten te schrijven. Revelinho beëindigde dat kampioenschap met de ondankbare 4e plek en wilde zich wel eens echt in de strijd voor een podiumplek mengen.
Evenals vorig jaar waren voor de podiumplekken ook Thomas Kortbeek (2e in 2011) en Jesper Arts (3e in 2011) weer in de race. Direct na de start werd bij de eerste horde al duidelijk dat Daniël zich niet zou gaan mengen in de strijd om die medailles. Met wellicht iets te veel elan gestart vanuit baan 2 kwam hij voor de eerste horde totaal niet uit en liep als in roes om de horde heen, in plaats van er over. Startend vanuit baan 7 kreeg revelinho daar niets mee. Hij ging voortvarend van start en liep de eerste helft van de race goed van voren mee. De flinke, wisselende wind maakte het overigens voor de deelnemers geen makkelijke race. Dat ondervond ook Revelinho. Eerder dan gewild schakelde hij dan ook over van 15 naar een 16-pas ritme. Na het uitkomen van de tweede bocht lag hij, met zicht op de latere winnaar Thomas Kortbeek en de nummer 2 Jesper Arts, op de 3e plek waar hij uit alle macht voor bleef knokken. Even leek het er nog op dat m.n. good-old en oud-Hortas lid Vincent Kerssies (AC Tion) nog roet in het eten zou kunnen gaan gooien. Die verslikte zich echter in de laatste horde en kwam daarbij ten val. Toen werd het voor Revelinho een kwestie van met flink vermoeide, verzuurde benen volhouden tot het bittere einde. "Woh, wat was ik moe", was het commentaar van een dolgelukkige Revelinho na afloop van z'n race. "Wat heb ik ervoor moeten strijden. Maar ja, de beloning doet me meer dan goed. Voor de eerste keer een seniorenmedaille om m'n nek en, waar ik ook trots op ben, sinds m'n EK junioren optreden in Novi Sad uit 2009, een mooi persoonlijk record van 52.38! Ik ben echt blij en gelet op het verloop van de race weet ik dat ik nog sneller kan", aldus een opgetogen Revelinho.
Hoe anders was dit voor Daniël, die gedesillusioneerd het stadion verliet, maar na een uurtje wandelen zich toch al weer sterk had herpakt tot een "ik ga binnenkort toch nog wel een race doen, al wordt het geen beloning met een medaille, een mooie eindtijd behoort wel tot de mogelijkheden".
Op de eerste dag van het toernooi, kwam neo-senior, Stef van der Schaaf (VAV), ook tot een goede prestatie op de lange hordendiscipline. Hij werd in de serie waarin Revelinho en Daniël resp. 1e en 2e werden als 3e over de finish in een eindtijd van 54.17, slechts 0,03s boven z'n p.r.
Neo-seniore Nancy van Petersen (AV34) kwam uit op de korte horden. Ze liep tot horde 7 een sterke race. Daarna volgde in het heetst van de strijd iets teveel verkramping waarmee ze tijd verloor waardoor ze met 14.51 net iets boven, in plaats van wat de bedoeling was, net iets onder haar persoonlijk record van 14.44 eindigde. A-juniore Eefje Boons (AV Daventria) liep goed mee in het hordenveld; zij finishte in 14.53, ook slechts een fractie boven haar p.r.
B-juniore Marije van Hunenstijn (AV34) kwam op de seriedag uit op de 100m zonder horden. Tussen het seniorengeweld waarbij enorm werd gestreden om een ticket in de Olympische ploeg hield ze netjes stand. Het ging weer een 0,01s sneller dan op het Junioren NK waardoor haar nieuwe p.r. thans 12.33s (-0.5) is.
Twee andere A-junioren Willemijn van Laar (AV Cialfo) en Roos-Sanne Claassen (AV NOP) kenden vanwege o.a. examens en fysieke malaise een teleurstellend NK optreden. In de 400m horden series bleven ze ruimschoots boven hun p.r. steken.

NK Junioren Breda

Roos-Sanne Claassen en Arend-Jan Spierenburg Nederlands Kampioen in Breda!
Zilver voor Trystan de Weerdt, brons voor Willemijn van Laar
De spiksplinternieuwe en prachtige atletiekaccommodatie van AV Sprint in Breda was net op tijd klaar voor het Nederlands Junioren Kampioenschap outdoor op 1, 2 en 3 juni jl.
Een inspirerende, professionele omgeving waarbij het de vrijdag en zaterdag prima weer was om tot goeie resultaten te komen. De zondag viel enigszins in het water, maar het was vooral fris op de weliswaar mooi beschut gelegen Brabantse accommodatie.
Traditioneel beten de 400m horden lopers op vrijdagavond de spits af waarbij de deelnemende Hortas atleten uitstekend voor de dag kwamen.

400mH NKJ 2012 MA podiumPodium bij de meisjes A 400mH met in het midden Roos-Sanne en rechts Willemijn
Bij de MA werd Roos-Sanne Claassen (AV NOP) de nieuwe Nederlands Kampioene 2012. Roos-Sanne was erg blij met de winst, maar ook met haar tijd van 1.02.50 waarin ze de 400m met 10 horden tot een uitstekend einde wist te brengen. Een voetblessure had haar begin dit jaar uit het indoorcircuit gehouden waardoor het met name in de eerste wedstrijden nog even zoeken was naar het juiste ritme. "Hopelijk kan ik op het NK Senioren over 2 weken in Amsterdam nog een klein stukje beter", blikte ze al snel weer vooruit. "Ik wil nog graag een nieuw persoonlijk record neerzetten en dat is natuurlijk een mooie wedstrijd daarvoor". Zaterdag startte Roos-Sanne ook nog op de 400m waarvoor ze zich voor de finale op de zondag wist te plaatsen en uiteindelijk 5e (60.61) werd.
Ook Willemijn van Laar (AV Cialfo) deed het bij de MA op de 400m horden goed. Ze beëindigde in de finale als 3e de wedstrijd in een tijd van 1.04.93. De prestatie van Willemijn was des te opmerkelijker aangezien ze kampt met klachten van de ziekte van Pfeiffer. "Ik wil het NK Senioren nog echt heel graag meedoen, maar daarna moet ik eerst helemaal herstellen om zodoende weer fit de trainingen voor het nieuwe seizoen te kunnen beginnen. Ik ben ook echt wel blij met m'n tijd in deze omstandigheden; minder dan een halve seconde boven m'n p.r. Dat moet echt beter kunnen als ik helemaal fit ben".


Bij de JB maakte Arend-Jan Spierenburg zijn favorietenrol als ranglijstaanvoerder 400m horden helemaal waar. Na de series bekeken te hebben gelopen kon hij in de finale helemaal los. Aanvankelijk maakte de uiteindelijke nummer 2 in het veld, Thomas Potma van CAV Energie uit Barendrecht, het hem nog lastig, maar na 300m bracht de ervaring Arend-Jan soeverein bij de eindoverwinning. Uiteindelijk bleek hij met zijn eindtijd van 54.72 zijn persoonlijk record gelopen op de Hurdles Special op 29 april jl precies te hebben geëvenaard. "Ja", was het commentaar van Arend-Jan, "die eindtijd had ik ook nog wel graag ietsje sneller willen hebben, maar uiteindelijk gaat het hier gewoon om de winst en die heb ik binnen. Ik heb een lekkere race gelopen en ga de komende periode eens kijken hoe het me op de mannenhoogte (0.91 ipv 0.84cm) afgaat. Misschien ga ik op deze hoogte dan een aantal wedstrijden doen; immers volgend jaar ben ik A-junior en zal ik het op die hoogte ook moeten laten zien. Maar goed, eerst even genieten van deze overwinning, des te meer omdat ik vorig jaar na een valse start uit de wedstrijd moest en met lege handen aan de kant stond", aldus de nu voldane Nederlands kampioen 2012". Op de zondag nam Arend-Jan deel aan de 200m waarop hij ook goed presteerde; uiteindelijk verscheen hij daarvoor drie maal aan de start, nl. voor de serie, de halve finale en de finale. In de finale legde hij beslag op een goede 4e plaats in een tijd van 23.32s.


Trystan de Weerdt in actieTrystan de Weerdt in het groen/zwarte tenueOok een medaille was er voor B-junior Trystan de Weerdt (AV Athlos) op de 110m horden. Trystan zette zowel in de serie als in de finale uitstekende races neer, waarbij hij tot twee keer toe zijn persoonlijk record flink wist aan te scherpen. In de serie plaatste hij zich met een tijd van 14.73 voor de finale om vervolgens daarin achter de sterke Job Beintema van Trias uit Heiloo na een scherpe finish-actie in een tijd van 14.61 een mooie zilveren plak in de wacht te slepen.
B-juniore Marije van Hunenstijn (AV34) was als ranglijst aanvoerster op de 100m horden ook een potentiële medaillekandidate, maar kreeg in de serie een fikse domper te verwerken. Ze maakte een valse start en kon het veld ruimen. De dag ervoor bood ook al geen troost; op de 100m eindigde ze op de 4e plek, 0,04s tekort voor een medaille. Een persoonlijk record in de halve finale van 12.34 kon het gevoel van "net met lege handen staan" ook onvoldoende vergoeden. Een andere kanshebster voor een medaille op de 100m horden, B-juniore Janneke van Raan (AV Daventria) had zich vanwege een enkelblessure noodgedwongen helaas moeten afmelden.
Ook voor A-juniore Eefje Boons (AV Daventria) verliep het kampioenschap niet parallel met de verwachtingen ook al liep ze op de 100m in de series naar een nieuw p.r. van 12.46. Ze bereikte vervolgens zowel op de korte horden als de 200m volgens plan wel de finale maar presteerde daarin onder de maat. Een flinke touché bracht haar in de horden finale helaas uit balans waardoor ze genoegen moest nemen met een 7e plaats en een eindtijd van 16.25.s. In de finale van de 200m werd ze 8e met een tijd van 26.21 waarmee ze ruimschoots achterbleef op haar persoonlijk record op deze afstand.
B-juniore Hanneke Oosterwegel (AV Daventria) had ook veel tegenslag. Ze had de finale van de 400m horden bereikt in een mooi nieuw persoonlijk record van 67.32 sec. In de finale zelf kreeg ze een valse start toebedeeld. Daardoor kon ze helaas niet laten zien wat ze waard was. De volgende dag werd ze op de 100m horden series gediskwalificeerd; ze zou in baan 8 haar bijtrekbeen langs de horde in plaats van over de horde hebben meegenomen. Lichtpunt voor Hanneke was dat ze op de 200m wel een ronde verder wist te komen en het daar bracht tot de halve finale. B-meisje Anneloes de Roo (AV Isala) beleefde een succesvol weekend en keerde met 3 p.r.'s huiswaarts. Eerst via een nieuw p.r. van 67.21 in de serie van de 400m horden waarop ze in de finale als 6e (70.64) eindigde. Vervolgens evenaarde ze in de serie op de 200m haar p.r. van 26.63 waarmee ze een halve finale plek haalde. Tenslotte scherpte ze in de serie van haar 100m horden haar p.r. aan tot 15.15s. Bij de jongens B bereikte Laurens Oosterwegel (AV Daventria) op de 400m horden via een persoonlijk record van 58.86 de finale. Helaas kwam hij daarin halverwege de race te vallen waarop hij de strijd staakte. Op de 200m verbeterde Laurens z'n besttijd in de serie naar een goeie 24.19s

110mH NKJ 2012 JB podiumRechts Trystan naast winnaar Job Beintema

Terugblik op wedstrijdmaand MEI 2012

Precies op de laatste dag (de 31e)werd de wedstrijdmaand mei door de Hortas atleten afgesloten met de Track Meeting in Wageningen. Het was een zeer drukke wedstrijdmaand waarin verschillende atleten een goed vervolg konden geven op hun optreden in de Hurdles Special van 29 april jl. Onderstaand in vogelvlucht een terugblik op diverse wedstrijdresultaten van de meeste atleten behaald onder zeer diverse weersomstandigheden, van erg koud begin mei tot erg warm op het einde daarvan. Via het kanaal http://www.youtube.com/atleet01 zijn diverse wedstrijdopnames van de afgelopen maand terug te vinden. En in dit verband....heb je ook foto's van wedstrijden, opvallende wedstrijdresultaten of filmpjes gemaakt of een wedstrijdverslagje stuur het naar de webmasters voor plaatsing!

De CD Junioren kwamen natuurlijk bij de diverse competitie- en medaillewedstrijden aan de start. Maar ook was een aantal op het Open Gelders/Overijssels Kampioenschap dat op 5 mei jl. in Hengelo werd gehouden vertegenwoordigd. Het was die dag helaas flink koud, maar de entourage van het Fanny Blankers Koen stadion vergoedde veel evenals natuurlijk een aantal prima resultaten. Hierover het volgende: C-meisje Emma Oosterwegel (AV Daventria) was met 2 medailles spekkoper. Op de 80m horden sleepte ze met 12.41 de titel in de wacht. Op de 300m horden werd ze met 49.34 3e. clubgenote Annamarth Hoogland behaalde op de 80m horden in de finale een keurige 6e plaats met 13.66 en Marit Fiechter (AV Pec 1910) werd 8e in 14.46. Drie finalisten dus, keurig dames! Marit liep ook de 600m waarop ze met 1.56.60 6e werd. Pechvogel op de 80m horden bij de JD was Luuk Peters; in de finale werd hij gediskwalificeerd terwijl hij met de snelste serietijd van 13.78 de finale was ingegaan. Ook verliezen is echter onderdeel van sport en een belangrijk aspect in het leerproces tot een grote atleet. Luuk gehoord hebbende gaat hij voordeel halen uit de les van diskwalificatie! Bij de JC waren Neflin de Weerdt (AV Athlos) en Wessel Boons (AV Daventria) op de 100m horden succesvol, dat wil zeggen ze werden 1e en 2e in de finale maar de ET liet het afweten waardoor de race zonder eindtijd staat geregistreerd.... Jurian van Lohuizen (AV 34) werd 5e. Neflin werd ook 5e op de 100m (12.53) direct na Cas Swienink (AV Pec 1910) die met 12.43 als 4e eindigde. Cas pakte op de 800m in 2.13.69 mooi de zilveren medaille. Niet op het OGOK present maar wel een opvallende prestatie tenslotte is de 400m tijd van C-juniore Elke Molenaar (AV Spirit) met 58.23 op de 400m tijdens de Track Meeting in Utrecht op 25 mei jl.

Over de AB-junioren en senioren het volgende:

Daniël Franken (AV34) Kwam op de 400m horden op 25 mei in het Belgische Oordegem tot z'n beste seizoentijd van 52.05. Niet slecht, niet goed, en in ieder geval nog 2 sec. verwijderd van de EK-limiet (49.98) waar dit seizoen het vizier op is gericht. Wellicht dat het NK senioren op 16/17 juni tot een verrassende ontknoping leidt. Met de snelheid daarvoor zit het getuige z'n nieuwe persoonlijk record op de 400m van afgelopen maandag op de T-Meeting in Tilburg van 47.52 wel goed. Een tijd die mogelijk ook perpectief biedt met het 4x400 team om eind juni voor het EK in Finland te geraken.

Revelinho Eind (AV34) Nadat het seizoen 2011 door een hardnekkige enkelblessure in rook was opgegaan is Revelinho er dit seizoen weer goed bij. Op het NK voor clubteams in Assen leverde hij z'n beste 400m horden prestatie van het seizoen tot nu toe. Met zijn 52.68 is hij nog 0,09s verwijderd van z'n persoonlijk record dat alweer stamt uit 2009 en het dus hoog tijd is aan verbetering. Het NK Senioren halverwege juni lijkt een goed moment om daarvoor boter bij de vis te doen!

Nancy van Petersen (AV34) Na mindere prestaties in het vorige seizoen zitten de prestaties van neo-seniore Nancy dit jaar weer duidelijk in de lift. Zo pakte ze maandag 27 mei op de T-Meeting in Tilburg de winst in een nieuw persoonlijk record van 14.48 (-1.6) op de 100m horden. Ook haar 100m vlak tijd in Hoorn op 12 mei jl. van 12.54 betekende een nieuw persoonlijk record. Stef van der Schaaf (VAV) Op de meeste lange horden wedstrijden van dit seizoen bleef Stef (1e jaars neo)onder zijn persoonlijk record van vorig jaar. Tijdens het NK Studenten in Hengelo op 18 mei jl. leverde hij met een 2e plaats z'n beste prestatie op de 400m horden in 54.13. Zijn streven is om op het NK Senioren in Amsterdam op 16/17 juni in de finale te komen.

Willemijn van Laar (AV Cialfo) A-juniore Willemijn schreef tijdens het NK Studenten in Hengelo op 18 mei jl. voor het eerst een heuse titel op haar naam. Ze won in het mooie FBK-stadion de 400m horden in een tijd van 64.89 en bleef daarmee even boven haar p.r. van 64.55. Het NK Junioren a.s. weekend in Breda nodigt uit daar wat van af te knabbelen.

Eefje Boons (AV Daventria) Sterkste resultaat tot nu toe van Eefje op de korte horden was haar 14.49 op de Hurdles Special in Epe. Ook liep ze diverse goede resultaten op de 200m. Tijdens het NK Junioren zal ze ook op deze beide onderdelen haar beste beentje voorzetten.

Roos-Sanne Claassen (AV NOP) A-juniore Roos-Sanne Claassen werkt aan een comeback . I.v.m. een vervelende voetblessure die het afgelopen zomerseizoen al opspeelde moest ze het indoorseizoen 2012 links laten liggen. Met een tijd van 63.75 in Hoorn op 12 mei jl heeft ze aangegeven weer op de weg terug te zijn. Ook zij zal zich het komend weekend tijdens het NK Junioren in Breda van haar beste kant laten zien om deze prestatie te overtreffen.

Arend-Jan Spierenburg (AV Cialfo) Arend-Jan is bezig aan een sterk seizoen. Zo schreef hij het afgelopen weekend in Amsterdam tijdens de Battle of the B's weer een overwinning bij op de 400m horden in 55.11. Als ranglijstaanvoerder is hij met een tijd van 54.72 (gelopen op de HurdlesSpecial) ook de titelkandidaat op deze afstand voor het NK Junioren a.s. weekend in Breda. Op de 200m kwam hij tijdens de seniorencompetitie op 20 mei jl. in Harderwijk overigens ook tot een uitstekende 23.03.

Trystan de Weerdt (AV Athlos) Meerkamper Trystan (3e op NK B-jun in Emmeloord op 17/18 mei) ontwikkelt zich en passant ook nog steeds goed op de korte horden. Hij zette tijdens z'n meerkamp op de 110m horden voor het

eerst een tijd onder de 15s op de klokken, nl. 14.98. Ook op dit onderdeel is Trystan terug te zien op het NK Junioren.

Marije van Hunenstijn (AV34) Marije was indoor 2012 al uitstekend op dreef op de horden en op de kortste, vlakke

sprintafstand. Op dit laatste onderdeel maakt ze ook deel uit van de nationale junioren selectie die het afgelopen weekend in het Belgische Oordegem aan de start verscheen met een poging zich te kwalificeren voor de WJK in juli in Barcelona. Die poging slaagde niet. Wel liep Marije in een sterk internationaal veld daar een goede 12.37 (-0.6), 0,01 boven haar p.r. dat ze op 12 mei in Hoorn liep. Gelet hierop ziet ze met vertrouwen uit naar het NK Junioren a.s. weekend. Uiteraard zal ze ook acte de présence geven op de 100m horden en alles op alles zetten zich te verbeteren ten opzichte van haar beste seizoentijd van 14.36.

Hanneke Oosterwegel (AV Daventria) Hanneke komt met het NK Junioren in het vizier steeds beter op dreef. Zo liep ze een prima 61.86 op de 400m zonder horden en vocht ze in Heerde tijdens een wedstrijd van het DSM baancircuit een mooie strijd uit op de 400m horden met Anneloes de Roo. Ze finishte in een p.r. tijd van 68.80.

Anneloes de Roo (AV Isala) Anneloes laat zich dit seizoen wat vaker zien op de 400m horden. Haar positie op de ranglijst (4e) werkt kennelijk prikkelend om dit onderdeel wat vaker te proberen. Zo kwam ze in actie tijdens de Battle op the B's waar ze 3e werd in een tijd van 68.43. In Heerde was ze een fractie sneller door in 68.30 te finishen.

Laurens Oosterwegel (AV Daventria) Laurens wist zowel op de korte als de lange horden twee barrières te slechten. Op de 110m horden bleef hij onder de 16s (15.88) en op de 400m horden bleef hij onder de 60s (59.56).

Last but not least, ook onze beide webmasters waren de afgelopen periode op het rode (en blauwe) tartan actief. 400m hordenloper Sybout Wijma (AV Heerenveen) zette z'n beste seizoenstijd neer in Utrecht tijdens de Track Meeting op 25 mei jl. Hij beëindigde de race als 3e in 56.05. Vincent van der Vis vecht zich stukje bij beetje terug na een achillespeesblessure en liep op de slotdag van de maand mei tijdens het Tartletos Loopgala in Wageningen de 400m in een beste seizoentijd van 51.50s.

  ED15145

Hortas trainingsstage Torrevieja 2012

Groepsfoto trainingsstage april 2012Groepsfoto van 9 april met van links naar rechts: Joost de Jong (Pallas '67, gast), Marian Zandberg (AV Heerenveen), Krista IJspeerd (MPM), Stef van der Schaaf (VAV), Manuelle Bot (AV '34), Willemijn van Laar (Cialfo), Nancy van Petersen (AV '34), Vincent van der Vis (AV '34), Marije van Hunenstijn (AV '34), Roos-Sanne Claassen (AV NOP), Daniël Franken (AV '34), Francis Barka (Climax), Revelinho Eind (AV '34) en op de voorgrond trainster/coach Betty Hofmeijer.

Hieronder een beeldverslag van trainingsstage.

 

 

1 - Krachttraining jongens

Voor aanvang van de eerste krachttraining met groep 12 - Krachttraining meisjesen aansluitend de eerste krachttraining met groep 23 - proppen in de autobeetje proppen; op naar de volgende training!4 - Startblok damesDe eerste start-/techniektraining met de horden- en sprintatletes; de mannen op de achtergrond staan te trappelen voor hun beurt5- Marije HordeMarije in voorbereiding op haar wedstrijdspecifieke horden training (2x 60m horden op 8m) samen met Nancy; Vincent en Revelinho "taktieken" over hun 2x 300m6 - Jungian Type IndexBij elkaar voor informatie voor het invullen van de Jungian Type Index vragenlijst; wat voor type ben jij?7 - Roze BalLekker zo'n danszaal voor oefeningen op roze ballen!8 - Balkon sceneHeerlijk de zon schijnt vandaag weer!!!9 - Snelheidstraining mannenMooi weer; ideaal voor een snelheidstraining.10 - Beelden terugkijkenVideobeelden terugzien om het allemaal net nog even weer wat scherper te zien.11- Revelinho jarigEr is er één jarig.... hoera, hoera....12 - Fysio JohannFysiotherapeut Johann de Jong van Isokin vergezelde ons 5 dagen niet voor niets.13 - ParktrainingHeerlijk ff wat loswerken in de vrije natuur.14 - Daniel spreektWat is voor jou belangrijk geweest om te kunnen (door) groeien naar een volwassen atleet?15 - VerbeterpuntenEn waar zitten die groei-/verbeterpunten van jou?16 - Moeheid Willemijn en ManuellePfff ff bijkomen!17 - Johann spreekt"Belangrijk om je lichaam goed te leren kennen", aldus fysio Johann

18 - Vrije tijd aan zeeVissen kijken..

19 - Nancy HordeNog één keer over de horden.....

 20 - ThuisEn voor dat je 't weet ben je alweer in Nederland! Op naar een succesvol wedstrijdseizoen 2012!!!

Hortas sluit sponsorovereenkomst met Optima Forma uit Epe.

Fred van Gasteren en Wouter Timmer“Hortasvoorzitter Fred van Gasteren in een passende entourage met Wouter Timmer, coördinerend fysiotherapeut van Optima Forma”

Optima Forma brengt mensen in beweging! Dat is de pakkende slogan van het para-medisch bedrijf uit Epe. Gemakshalve zou je kunnen zeggen dat de "core business" van Optima Forma (sport) fysiotherapie is. Maar daar mee doe je dat bedrijf dus ernstig tekort. Je moet echt eens op de site www.optimaforma.nl kijken om te weten wat de dienstverlening allemaal inhoudt.

En wat ons direct op die site aanspreekt in het menu "Sport en bewegen": Regelmatig bewegen biedt vele voordelen voor lichaam en geest. Je hebt meer energie, bent minder vatbaar voor stress; aan de andere kant is werken aan je lichamelijke fitheid een absolute must. Of je nu in groepsverband wilt sporten, met leeftijdsgenoten of toch liever alleen: bij Optima Forma kan het allemaal.

De voordelen van sport kennen de Hortassers en de (meeste) lezers van onze site als geen ander. Een thema dus wat Hortas en Optima Forma bindt. En het wordt allemaal nog interessanter als je enkele details van de sponsorovereenkomst leest:

* Het verlenen van directe (sport)fysiotherapeutische bijstand aan Hortasatleten (vóór 16.00 uur gemeld nog dezelfde dag geholpen! Ná 16.00 uur de volgende dag vóór 10.00 uur!)

* Het organiseren van themabijeenkomsten op de vakdisciplines van Optima Forma

* Ondersteunen van het para-medische team op de Hurdles Special wedstrijden

Kortom: een fantastische aanvulling op het support van de sponsors van Hortas! Onze hortassite is inmiddels voorzien van de logo's van Optima Forma. Met Optima Forma is momenteel overleg om einde juni 2012, bij de afsluiting (social meeting) van het Hortas trainingssseizoen, een thema bijeenkomst te organiseren. Voor info over dit bericht: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NK Indoor Senioren sterk wisselende prestaties Hortas atleten

(Update) Het laatste weekend van februari 2012 in het Apeldoornse Omni Sport stond in het teken van het NK Indoor voor Senioren. Kogelstoter Rutger Smit bracht het kampioenschap z'n 11e titel en een nominatie voor de Olympische Spelen van Londen in augustus a.s.

De horden resultaten van de deelnemende Hortas atleten liepen dit weekend uiteen van verrassend goed tot ronduit zwak. Een atlete die het na een lange periode van heel veel tegenslag verrassend goed deed was neo-seniore Sandra Telgt (AV Daventria). Sandra maakte in haar serie 60m horden indruk door maar liefst 0,29s van haar persoonlijk record af te snoepen. Ze werd in haar serie 3e in 8.92. Een eindtijd die uiteindelijk voldoende bleek om als tijdsnelste naar de finale te gaan! In de finale bevestigde een dolblije Sandra met 8.94 dat haar serietijd geen toevalstreffer was geweest. Ze behaalde daar de 8e plaats.
Neo-seniore Nancy van Petersen (AV34) stelde op de horden discipline teleur. Haar beste seizoentijd op de 60m van 8.03 eerder op de dag, waarmee ze de halve finale haalde, had anders doen vermoeden. Echter het startschot in haar horden serie werd direct gevolgd door een recall start als teken dat er een valse start was gemaakt, die Nancy vervolgens achter haar naam kreeg.
Ook senior Reinier Bouma (AV Heerenveen) viel buiten de boot. Waar hij vorig jaar nog goed was voor de bronzen medaille lukte het hem dit weekend niet zich voor de finale van de 60m horden te plaatsen. Achteraf bleek een tijd van onder de 8.22 toereikend te zijn geweest voor een finaleplek. Reinier bleef in de 3e serie met een 4e stek op 8.27 steken. "'t Was een slordige race en m'n start liet flink te wensen over. Helaas valt er niet meer over te zeggen en als je dan al een tijd van 8.11 hebt staan is het resultaat des te zuurder" was zijn korte commentaar. Reinier Bouma NKi 2012Reinier Bouma. Foto van Evert Woutersen

Eefje Boons (AV Daventria) presteerde het hele indoorseizoen al uitstekend en was ook met dit NK optreden erg succesvol. Als 1e jaars A-juniore wist ze als 5e te eindigen op de experimentele 200m. Nadat alle deelnemende atleten op dag 1 twee 200meters voor hun rekening hadden genomen werd op basis daarvan een klassement opgemaakt waarvan de eerste 6 atleten op dag 2 uit zouden komen in de finale. Eefje klasseerde zich met een nieuw p.r. in de eerste heat (25.24) uiteindelijk als 5e voor de finale. Een plek die ze uiteindelijk dus ook in de finale wist te bereiken. Op dag 1 liep Eefje ook de 60m horden. Daar liep ze in de series een tijd van 9.07.

Stef van der Schaaf (VAV) maakte ook zijn debuut op een seniorenkampioenschap. Hij kwam uit op de 400m en 60m horden. Op de 400m liep hij een goede race waarbij hij in zijn serie als 4e eindigde in een tijd van 51.27, even boven zijn p.r. Op de 60m horden finishte hij in een rommelige race in een tijd van 8.88.

 

 

Hortas atleet Arend-Jan Spierenburg doet goede zaken in Düsseldorf

arendjandusseldorf2012Arend-Jan Spierenburg Krijgt de Oorkonde voor de 3e plaats op de 200m.

De route naar de Nederlandse Kampioenschappen (12/13 februari Apeldoorn) verloopt voorspoedig voor 400m hordenloper Arend-Jan Spierenburg van AV Cialfo uit Epe. Zowel in Dortmund vorig weekend, als afgelopen weekend in Düsseldorf verbeterde de B junior zich op de 200 meter sprint. Liep hij in Dortmund al een dik persoonlijk record in 23.29 waarmee hij eerste werd , in Düsseldorf deed hij dat weer ietsje sneller met 23.24. Ook nu betekende het een plek op het ereschavot, namelijk de 3e positie in een sterk veld. Met de basissnelheid van Arend-Jan zit het dus wel goed voor zijn 400m als hoofdonderdeel op de Nederlandse Junioren Kampioenschappen volgend weekend in het Omni Sport in Apeldoorn. Als ranglijstaanvoerder zal hij op het kampioenschap alles op alles zetten om die positie te handhaven.

Lees meer: Hortas atleet Arend-Jan Spierenburg doet goede zaken in Düsseldorf

Pagina 1 van 6

Sponsoring

TS-logo-2